Schüssel bo zagovarjal odločbo ustavnega sodišča. Foto: EPA
Schüssel bo zagovarjal odločbo ustavnega sodišča. Foto: EPA
Enojezičen napis, za katerega je ustavno sodišče določilo, da bi moral biti dvojezičen.
Komisija DZ-ja je gostila predstavnika NSKS-ja in ZSO-ja. Foto: RTV SLO

Koroški deželni glavar Haider je s tem načrtom dodatno razburkal razpravo o tablah, saj je ustavno sodišče določilo, da mora biti za ta kraj do konca junija postavljena dvojezična tabla.

Haiderjevo akcijo in zavračanje odločbe sodišča je podprl tudi državni sekretar Sigisbert Dolinschek, a nato dejal, da je bil napačno interpretiran, in dodal, da je treba odločbo le spoštovati.

Schüssel bo zagovarjal odločbo
Njegova izjava je izzvala hude odzive s strani strank, na koncu pa je Dolinschkovo pojasnitev Schüssel pozdravil, saj bo tudi na sestanku s predsednikom države Heinzom Fischerjem in predsednikom ustavnega sodišča Karlom Korinkom zagovarjal stališče, da je Avstrija pravna država in da je treba odločbe ustavnega sodišča spoštovati.

Komisija DZ-ja: Vlada naj opozori Avstrijo
Komisija DZ-ja za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa je vlado pozvala, naj opozori Avstrijo na nerešena vprašanja glede manjšine. Problematiko sta članom komisije predstavila Marjan Pipp iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) in Marjan Sturm iz Zveze Slovenskih organizacij (ZSO). Prvi se je zavzel za internacionalizacijo problematike, drugi pa je dejal, da se Slovenija ne sme spuščati v konflikt s Haiderjem, ampak se mora pogovarjati na medržavni ravni.