Po Haiderjevem mnenju bodo nekatere dvojezične table stale sredi zelene narave. Foto: EPA
Po Haiderjevem mnenju bodo nekatere dvojezične table stale sredi zelene narave. Foto: EPA

Premier Janez Janša pravi, da bi se tako bistveno popravilo vzdušje, kar je zelo pomembno, če želimo delati naslednje korake naprej. Očitno ima avstrijska vlada zdaj, ko predseduje EU-ju, pred očmi pomembnost te težave, je ob robu vrha EU - Latinska Amerika na Dunaju dejal Janša.

Zadovoljstvo je izrazil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ob tem pa opozoril, da je 158 napisov na Koroškem glede na zahtevo slovenske skupnosti in zakone še vedno premalo.

Nasprotovanje v Avstriji
Avstrijski notranji minister in podkancler Hubert Gorbach je že napovedal, da bo vložil veto na predlog kanclerja Wolfganga Schüssla, ki mu nasprotuje tudi koroški deželni glavar Jörg Haider. Ta je je sprva dejal, da je osnutek lahko osnova za razpravo, a je kasneje uredbo označil za pravno nevzdržno. Prepričan je, da osnutek uredbe vključuje tudi kraje, kjer sploh ni več naselij. Table bi tako po Haiderjevem mnenju stale sredi zelene narave.

Trenutno je skladno z uredbo iz leta 1977 dvojezično označenih 77 krajev, po novi pa naj bi jih postavili 81, in sicer do 31. decembra 2009. Novela naj bi stopila v veljavo prvega julija letos.