Udeleženci so zagotovili, da pri vprašanju manjšinskih pravic ne bi smeli pristajati na Foto: EPA
Udeleženci so zagotovili, da pri vprašanju manjšinskih pravic ne bi smeli pristajati na Foto: EPA
Koroški deželni glavar Jörg Haider
Na Dunaju so se zavzeli tudi za postavitev dvojezičnih napisov. Foto: RTV SLO

Pohoda skozi mesto se je udeležilo 150 udeležencev, ki so se zavzeli za dosledno uresničevanje 7. člena Avstrijske državne pogodbe in določb avstrijskega ustavnega sodišča. Pohod se je končal pred uradom avstrijskega kanclerja. Udeleženci shoda so se poleg uresničitve določil Avstrijske državne pogodbe zavzeli še za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel in prepoved organizacij, ki delujejo proti slovenski manjšini, koroškega Heimatdiensta in zveze brambovcev.

V petek je avstrijsko Koroško obiskala največja skupina članov Evropskega parlamenta doslej. Delegacija sedmih poslancev, ki pripadajo štirim poslanskim skupinam Evropskega parlamenta, je ob tem izrazila kritičnost do varstva slovenske manjšine na Koroškem.

Tabaidi: Zahteve manjšine so legitimne
Predvsem so izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja politične volje za uresničitev manjšinskih pravic, napovedali pa so tudi nadaljnje spremljanje problema dvojezične topografije. Vodja delegacije, madžarski poslanec Evropskega parlamenta Csaba Tabaidi, je dejal, da gre na avstrijskem Koroškem za evropski problem, pri čemer so zahteve slovenske manjšine povsem legitimne.

Oster odziv
Namestnik deželnega glavarja na avstrijskem Koroškem Martin Strutz je že dejal, da je bila izjava vodje delegacije Evropskega parlamenta Tabaidija, da je Koroška sovražna do manjšin in demokracije, "nekvalificiran napad".