Po izdaji odločbe informacijske pooblaščenke so dokumente, ki jih je UVK zbral v Mercatorju, Sparu in Engrotušu, zapečatili. Foto: MMC RTV SLO
Po izdaji odločbe informacijske pooblaščenke so dokumente, ki jih je UVK zbral v Mercatorju, Sparu in Engrotušu, zapečatili. Foto: MMC RTV SLO

Jani Soršak, direktor urada, je potrdil, da so vložili tožbo na ničnost in podrejeno odpravo ureditvene odločbe, s katero je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar uradu prepovedala uporabo dela dokumentacije, zasežene v okviru preiskovalnih postopkov proti Mercatorju, Sparu in Engrotušu.

Soršak je dejal, da je Pirc Musarjeva "prekoračila svoja pooblastila s tem, da je vso pošto označila za zasebno, brez ustrezne vsebinske presoje". S tem naj bi posegla v poslovno dokumentacijo, čeprav ji zakon o varovanju osebnih podatkov daje pooblastila zgolj glede nadzora nad varstvom osebnih podatkov, meni direktor UVK-ja.

Soršak: Vmešavanje v nedokončan postopek
Nataša Pirc Musar
je odločbo uradu izročila pretekli teden, temu pa je sledilo pečatenje dokumentov na uradu za varstvo konkurence. Ta je postopek proti Musarjevi napovedal že takrat, saj naj ne bi bilo primerno, da se informacijska pooblaščenka vmešava v nedokončan postopek. Soršak je opozoril, da urad za varstvo konkurence za preiskavo kartelnega dogovarjanja med slovenskimi trgovci potrebuje le dostop do datotek, ki se nanašajo na poslovno komunikacijo prek elektronske pošte.

Dejal je še, da upravno sodišče še ni odstopilo tožbe, v kateri Mercator UVK-ju očita postopkovne napake in zahteva varstvo človekovih pravic, vrhovnemu sodišču. Upravno sodišče namreč ugotavlja, da za odločanje o zadevi ni pristojno, na vrhovno sodišče pa jo bo preneslo, ko bo sklep o nepristojnosti pravnomočen, je dejal Soršak.