Sosvet je rok za postavitev dvojezičnih napisov zahteval do leta 2008. Foto: RTV SLO
Sosvet je rok za postavitev dvojezičnih napisov zahteval do leta 2008. Foto: RTV SLO
Jörg Haider
Predsednik ljudske stranke je izrazil pripravljenost na pogovore s Haiderjevo stranko, predsednica socialdemokratske stranke pa je Haiderjev poziv označila za odvračanje od resničnih problemov dežele. Foto: EPA

Predlog avstrijskega kanclerja Schüssla predvideva dvojezične table v 158 krajih na avstrijskem Koroškem. Ureditev na dvojezičnih območjih naj bi po besedah predsednika sosveta Marjana Sturma dosegli z veliko reformo avstrijskega zakona o narodnostnih skupnostih.

V petek na avstrijsko Koroško prihaja skupina evropskih poslancev, ki bodo skušali z obiskom usmeriti pozornost evropske javnosti na manjšinski problem. Reforma bi omogočila, da bi se dvojezičnim krajem zagotovila tudi možnost, da organizacije slovenske manjšine samostojno vložijo pritožbo za uveljavitev manjšinjskih pravic.

Sicer pa je na pogovore o dvojezični ureditvi avstrijski deželni glavar Jörg Haider povabil drugi dve koroški stranki, socialdemokratsko in ljudsko stranko. Dogovorili naj bi se, kolikšen delež manjšinjskega prebivalstva bi bil potreben za postavitev dvojezičnih tabel, ki bi ga morali po Haiderjevem mnenju urediti zakonsko ali ustavno.