Dogovor o postavitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem pozdravlja tudi slovensko zunanje ministrstvo. Foto: RTV SLO
Dogovor o postavitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem pozdravlja tudi slovensko zunanje ministrstvo. Foto: RTV SLO
Prestavljanje tabel
Haider je table prestavljal v nasprotju z zakonom. Foto: RTV SLO

Ustavno sodišče je uredbo izdalo že decembra, a jo je v ponedeljek zaradi ugotovitve, da je Jörg Haider nezakonito prestavljal dvojezične napise v omenjenih krajih, znova potrdilo.

V četrtek sprejeti topografski ureditvi, ki predvideva postavitev 142 dvojezičnih napisov, sta bila dodana še Pliberk in Drveša vas. Dvojezični napisi bodo postavljeni v 93 krajih, kar pomeni le dopolnitev topografske uredbe iz leta 1977, ki je predvidevala napise v 91 krajih. Predlog, ki ga je sprejela avstrijska vlada, pa mora z dvotretjinsko večino julija podpreti tudi avstrijski parlament.

Komisija DZ-ja za odnose s Slovenci v zamejstvu pa je sporočila, da problematiko postavljanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem spremlja z zaskrbljenostjo. Zato bo to vprašanje obravnavalo tudi na vseslovenskem srečanju v DZ-ju 6. julija, ko bo s slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem skušala oblikovati enotno stališče.