Todorović je v Varšavi opozoril, da problem izbrisa še traja. Foto: BoBo
Todorović je v Varšavi opozoril, da problem izbrisa še traja. Foto: BoBo

Todorović predlaga kazni za konkretne kršilce človekovih pravic in boljšo zaščito borcev za omenjene pravice. V Varšavi je Todorović predstavil dva načina, s katerima bi dosegli večje spoštovanje človekovih pravic. "Prvi je, da bi se vzpostavil mehanizem, ki za nespoštovanje človekovih pravic ne bo kaznoval držav, ampak konkretne ljudi. Drugi predlog pa je, da se vzpostavi učinkovitejše varovanje ljudi, ki se zavzemajo za človekove pravice, predvsem v smislu, da se zaostrijo kazni za napade na njih," je dejal.

Na srečanju je predstavil tudi problematiko izbrisanih v Sloveniji. Poudaril je, da gre za težavo, ki še vedno obstaja, saj 13.000 ljudi še vedno nima urejenega statusa. Vsi navzoči so bili zgroženi, da se lahko kaj takega dogaja, je odziv zbranih na njegovo predstavitev povzel Todorović.

Srečanja se je udeležilo 27 zagovornikov človekovih pravic iz različnih civilnodružbenih gibanj, ki se po besedah Todorovića ukvarjajo s tematiko človekovih pravic. Prihajajo iz držav z vsega sveta, med njimi pa ni ombudsmanov, uradnih varuhov človekovih pravic.

Srečanje je pripravil sektor za človekove pravice, ki deluje znotraj OVSE-ja, oziroma urad OVSE-ja za demokratične institucije in človekove pravice, njegov namen pa je oblikovati nove načine, s katerimi bi politike in države spodbudili k oblikovanju učinkovitejših mehanizmov za spoštovanje človekovih pravic.