Sanader tudi ob svojem odhodu ni prizanesel Sloveniji. Foto:
Sanader tudi ob svojem odhodu ni prizanesel Sloveniji. Foto:
Slovenija s hrvaško noče igrati "pigponga"

Sanader je v soboto na občnem zboru Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) v Zagrebu, na katerem so delegati za novo predsednico HDZ-ja izvolili Jadranko Kosor, v poslovilnem nagovoru dejal, da "slovenski neevropska politika in politika izsiljevanja ne bosta uspešni". "Hrvaški bo uspelo vstopiti v Evropsko unijo in za to bo na koncu glasovala tudi Slovenija."

Vajgl Sanaderjevo pripombo komentira z besedami, da "nima licence za oceno o tem, kaj je in kaj ni evropsko obnašanje", saj je Sanader s svojim "neevropskim obnašanjem" pripeljal do tega, da težave, ki so bile rešljive, niso bile rešene pravočasno. "Njegove zadnje izjave pa so prešle meje normalnega političnega diskurza," meni Vajgl.

Pahor: Želim si ozračje za nove pogovore
Glede dialoga s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem na Mokricah, ki ga je Sanader v soboto omenil v svojem nagovoru na zboru HDZ-ja, pa je Vajgl dejal, "da je, poznavajoč politično kulturo obeh premierjev, prepričan, da premier Borut Pahor česa takega svojemu hrvaškemu kolegu ni izjavil".

Po besedah Sanaderja naj bi Pahor na njegovo vprašanje, kako to, da je Slovenija lahko vstopila v EU in Nato z enakim odprtim vprašanjem meje, hrvaška pa ne more, čeprav gre za skupno vprašanje, odgovoril: "Zdaj smo člani in se lahko vedemo, tako kot se."

Predsednik vlade Borut Pahor pa je dejal, da se bo "tako kot vedno doslej" tudi tokrat vzdržal in izjave nekdanjega predsednika hrvaške vlade ne bo komentiral, saj si želi, "da bi se ustvarili pogoji, primerni za pogovore in rešitev problemov".

Vajgl za Jutarnji list
Vajgl je za hrvaški časopis Jutarnji list dejal, da je Sanader s položaja premierja odstopil zaradi velike količine težav, ki jih je ob podelitvi mandata za sestavo vlade Jadranki Kosor "zelo korektno" naštel hrvaški predsednik Stipe Mesić. Ob tem je dodal, da Slovenija kot soseda nima "nekaj za dodajati, saj bi izpadlo, da smo škodoželjni". Želeli pa bi si, da bi imela Hrvaška čim manj težav.

Slovenija s hrvaško noče igrati "pigponga"