Tomaž Vesel. Foto: BoBo
Tomaž Vesel. Foto: BoBo

Gibanje Svoboda je za komisarja predlagalo nekdanjega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, njegovo kandidaturo so podprli tudi Socialni demokrati (SD).

Sorodna novica Golob napoveduje, da bo Slovenija za komisarja predlagala le Tomaža Vesela

Kljub pozivu predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je bila prejšnji teden v Evropskem parlamentu izvoljena za nov petletni mandat, naj države članice v Bruselj za komisarski stolček posredujejo ime kandidata in kandidatke, Slovenija vztraja pri enem kandidatu.

Vlada je obravnavo predloga kandidature nekdanjega predsednika Računskega sodišča, ki so ga kot kandidata v največji vladni stranki predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami, začela junija.

Junija so tudi napovedali, da bodo postopek nadaljevali, ko bodo od pristojnih institucij Evropske unije prejeli poziv za posredovanje imena komisarskega kandidata.

Mnenje parlamenta ni zavezujoče

Pred dokončno potrditvijo mora sicer vlada skladno z veljavno slovensko zakonodajo ime kandidata poslati še v DZ, kjer kandidata čaka predstavitev pred delovnim telesom, pristojnim za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. To mnenje za vlado ni zavezujoče.

Sledila bo predstavitev kandidata v Bruslju. Ursula Von der Leyen bo pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi avgusta, zatem jim bo razdelila področja, za katera bodo pristojni.

Predvidoma oktobra oziroma novembra bodo zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi v Evropskem parlamentu mandat nastopila proti koncu leta.


Druge odločitve s seje vlade

Vlada je na seji sprejela izhodišča za pripravo predloga zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij v zdravstvu, s katerim želijo poenostaviti in pospešiti postopke zaposlovanja tujih zdravstvenih delavcev.

"V Sloveniji se soočamo z naraščajočimi potrebami po zdravstvenih storitvah in kadrih, zato je priprava novega predloga zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij v zdravstvu nujna," so na uradu vlade za komuniciranje (Ukom) zapisali v sporočilu za javnost. Predlog zakona poenostavlja in pospešuje postopke zaposlovanja tujih zdravstvenih delavcev, kar bo pripomoglo k dostopnejšemu zdravstvenemu sistemu. Predlog uvaja poenotene in skrajšane postopke za priznavanje poklicnih kvalifikacij tujih zdravstvenih delavcev, kar bo zmanjšalo stroške in administrativne ovire, so prepričani.

Novi ukrepi vključujejo možnost do šestmesečnega usposabljanja pri delodajalcu, ureditev priznanja kvalifikacij za demonstracijske operacije in poenotenje stroškov postopkov. Predlog zakona določa tudi uvedbo izvedenca po potrebi za specifične izobraževalne programe, opravljanje strokovnih izpitov s tolmačem in vezanost zdravstvenih delavcev na zaposlitev pri delodajalcu po zaključku postopka. "S temi spremembami želimo zagotoviti stabilno delovanje zdravstvenega sistema in olajšati vključevanje tujih zdravstvenih delavcev v naše okolje," so zapisali.

Vlada je sprejela tudi izhodišča za pripravo zakona o inštitutu za medicinsko in drugo izvedenstvo na področju socialne varnosti. Zakon bo naslovil naraščajoči absentizem, torej odsotnost z dela zaradi bolniških dopustov, izboljšal ohranjanje zmožnosti za delo in poenotil kriterije za ocenjevanje tega, so zapisali. Izvedenski organi so namreč razpršeni med različne zavode in delujejo brez povezav. Ministrstvo za delo imenuje komisije, ki delujejo po različnih zakonodajah, kar povzroča nepovezano reševanje primerov in dolgotrajne postopke.

Cilji zakona so tudi boljša kadrovska izkoriščenost in zmanjšanje pomanjkanja izvedencev, zmanjšanje absentizma z vključevanjem specialistov medicine dela v prvih 90 dneh odsotnosti z dela ter uvajanje enotne delovne dokumentacije in načrtov vračanja na delo. Prednosti skupnega izvedenskega organa vključujejo tesnejše sodelovanje med posameznimi izvedenskimi organi, delodajalci in specialisti medicine dela, enakomerno in strokovno obravnavo zavarovanih oseb, usmerjeno v hitro vračanje na delo ali v pridobitev pravic socialne varnosti, ter usklajeno gradnjo strokovnih kriterijev in diagnostičnih postopkov, so dodali.

Prihranili bodo z zmanjšanjem neposrednih in posrednih stroškov izvedenstva ter administrativnih stroškov. Zakon bo centralizirano uredil področje izvedenstva in izboljšal učinkovitost reševanja zadev na področju socialne varnosti. Finančni izračuni bodo pripravljeni do osnutka predloga zakona, so še sporočili z Ukoma.