Pri Jezerških imajo že izkušnje s kuhanjem v Slovenskih hišah – zanje so to že tretje olimpijske igre. Foto: Jezeršek gostinstvo
Pri Jezerških imajo že izkušnje s kuhanjem v Slovenskih hišah – zanje so to že tretje olimpijske igre. Foto: Jezeršek gostinstvo

Jure Jezeršek, eden od štirih bratov Jezeršek, ki pod okriljem Jezeršek gostinstva na letošnjih olimpijskih igrah skrbijo za gastronomsko ponudbo Slovenske hiše, pravi, da se zaveda, da je naloga kuhati v eni od najslovitejših kulinaričnih prestolnic sveta precejšen zalogaj, a meni, da bodo nalogi kos.

Jezeršek gostinstvo, družinsko podjetje iz Medvod z več kot 40-letno tradicijo, je kot uradni ponudnik catering storitev v Slovenski hiši med 26. julijem in 11. avgustom 2024 skupaj z dobavitelji odgovoren za predstavitev slovenske kulinarike, kar je vsekakor velik izziv.

Jezeršek so družinsko podjetje, v katero so vpeti vsi bratje. Foto: Jezeršek gostinstvo
Jezeršek so družinsko podjetje, v katero so vpeti vsi bratje. Foto: Jezeršek gostinstvo

Kot največje podjetje za catering v Sloveniji so sicer Jezerški že vajeni velikih dogodkov, proslav, pogostitev in shodov, ampak jasno, kuhati na olimpijskih igrah je nekaj drugega. A kot pravijo, ne bodo odstopali od svoje filozofije in ponudbe, po kateri so znani.

Prava slovenska južina

Navsezadnje je delo kuharjev na tako velikih mednarodnih dogodkih tudi diplomatsko, saj so tam kot ambasadorji gastronomije, s čimer širši javnosti z vsega sveta predstavljajo ne samo slovenske jedi (in pijače), ampak tudi sestavine, tradicije in kulturo.

In Slovenska hiša bo poleg sprejemov slovenskih dobitnikov kolajn namenjena tudi poslovnim srečanjem in tujim delegacijam – in za mnoge bo to prvi stik s slovensko kulinariko – morda celo Slovenijo.

"Gostom bomo postregli pravo slovensko južino, ki bo vsebovala suhomesnate dobrote, izbrane sire iz vseslovenskih gričev ter okusne tople jedi, med katerimi ne bodo manjkali idrijski žlikrofi, štruklji, ajdova ričota, piranski brancin, kranjska klobasa, jedi iz ponve, pogače in dobrote iz sladke špajze," razlagajo.

Več pa v spodnjem pogovoru z Juretom Jezerškom, poslovnim direktorjem Jezeršek gostinstva.


Sorodna novica Meni olimpijskih iger brez piščančjih kroketov in z več rastlinske prehrane

Na tokratnih OI dajejo organizatorji velik poudarek tudi na prehrano. Tako bodo olimpijcem stregli bolj zdrave obroke, denimo v olimpijski vasi ne bo piščančjih kroketov, prav tako bo velik poudarek na rastlinskih obrokih, smo brali. Ste tudi pri Jezeršku kaj sledili tej filozofiji?
V Jezeršek gostinstvu smo za Slovensko hišo Pariz 2024 pri pripravi jedi sledili slovenski kulinarični tradiciji in viziji odgovorne kulinarike. To pomeni predvsem vključevanje lokalnih in svežih sestavin slovenskih dobaviteljev, med katerimi so tudi številni dolgoletni partnerji Jezeršek gostinstva. Naše jedi, ki temeljijo na tradicionalnih slovenskih okusih, bodo tako med drugim vključevali tudi raznovrstno zelenjavo in sadje, s čimer sledimo trendom zdrave prehrane. Večina živil bo tako v Pariz prispela iz Slovenije.

Jezerški ste na olimpijskih igrah že sodelovali leta 1992 v Albertvillu in leta 2018 v Pjongčangu. Kako se kuhanje na olimpijski ravni razlikuje od običajnega cateringa? Kaj vam je ostalo v spominu? Kaka zanimiva anekdota?
Res je, Jezeršek gostinstvo na olimpijskih igrah sodeluje že tretjič zapored. Najprej leta 1992 v Albertvillu, nato leta 2018 v Pjongčangu, zdaj pa Pariz 2024. Izvajanje catering storitev v Slovenskih hišah je vselej znova poseben izziv. Ena zanimiva anekdota prihaja iz Pjongčanga, kjer smo kranjske klobase "švercali" kar v kovčkih. Pri tem so nam jih nekaj zasegli, nekatere pa nam je uspelo uspešno "prešvercati" (smeh).

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je preizkusil olimpijsko restavracijo. Foto: Reuters
Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je preizkusil olimpijsko restavracijo. Foto: Reuters

Kaj si olimpijci želijo jesti? Vemo, da imajo športniki poseben, zelo discipliniran režim prehrane, se lahko tudi kaj pregrešijo?
Za prehrano olimpijcev je poskrbljeno v olimpijski vasi, kjer je kulinarična ponudba zelo pestra in usmerjena k zdravim obrokom.

Glede pogostitev v Slovenski hiši, za kar smo odgovorni Jezerški, ostajamo zvesti slovenski kulinariki in slovenskim dobaviteljem. Gostom Slovenske hiše bomo tako ponudili tradicionalne slovenske jedi, pripravljene na sodoben način in z značilnimi slovenskimi živili. Na meniju bodo potice, pogače, gibanica, blejska kremna rezina, kranjska klobasa, siri in mesnine, štruklji, bakalca, idrijski žlikrofi, piranski brancin, ajdova in ječmenova kaša ter še veliko več. Ob vsem tem verjamem, da se tudi slovenski olimpijci ob obisku Slovenske hiše ne bodo mogli upreti pristnim domačim slovenskim okusom (smeh).

Kakšne so nekatere napačne predstave o slovenski hrani oz. kako poznana sploh je v tujini? Kaj si želite sporočiti mednarodnim gostom, kako želite predstaviti slovensko kulinariko?
Prepričan sem, da Slovenska hiša na tako prestižnem športnem dogodku, kot so olimpijske igre, igra ključno vlogo pri predstavitvi kulinarike in umestitvi Slovenije na gastronomski zemljevid sveta. Želimo predstaviti bogastvo slovenskih okusov in slovensko kulinariko ter vsem gostom prek kulinarike Slovenske hiše približati butičnost in lepoto Slovenije.

Upamo, da bodo obiskovalci hiše tako navdušeni nad slovensko kulinariko in gostoljubnostjo ter tudi nad slovenskimi športniki, da bodo želeli obiskati Slovenijo in doživeti vse, kar naša zelena država ponuja.

Letos bodo organizatorji v olimpijski vasi stregli malce bolj zdrave obroke. Foto: Reuters
Letos bodo organizatorji v olimpijski vasi stregli malce bolj zdrave obroke. Foto: Reuters
Pogled na Slovensko hišo. Foto: Olimpijski komite Slovenije
Pogled na Slovensko hišo. Foto: Olimpijski komite Slovenije

Ena bolj znanih jedi Jezerškovih je šmorn oz. carski praženec, kaj pa je najljubša slovenska jed vsakega od bratov?
Lahko rečemo, da smo Jezerški najbolj znani po ohranjanju kulinarične tradicije, med drugim po sladici naših babic - Jezerškovem šmornu, letečih žgancih in poticah mame Sonje. Kar pa se tiče najljubših jedi bratov Jezeršek, lahko rečem, da smo vsi štirje ljubitelji vsega okusnega, lepega in dobrega.

Kako težko je kuhati v državi, ki je znana kot ena najpomembnejših kulinaričnih destinacij? Čutite kaj večji pritisk? Kaj lahko slovenska kuhinja ponudi tako razviti državi, kot je Francija?

Zavedamo se, da ustvarjamo v izjemno bogatem kulinaričnem prostoru. Pariz je ena izmed najpomembnejših svetovnih kulinaričnih prestolnic, zato je seveda prisoten določen pritisk. Vendar verjamemo, da se lahko slovenska kulinarika s pristnimi domači okusi in izvrstnimi slovenskimi dobavitelji postavi tako ob bok francoski kot tudi drugi kulinariki.

Sorodna novica V Slovenski hiši preplet iger in Golobove zahvale Macronu ter obljuba športnikom

Kot največje podjetje za catering pri nas imate sicer obilico izkušenj z velikimi dogodki, ampak olimpijske so nekaj drugega. Kako velik logistični zalogaj je postavljanje kulinarike v Slovenski hiši? Transport, organizacija, osebje itd.?

Vsak takšen dogodek je velik zalogaj in zahteva več mesecev priprav. Med Slovenskimi hišami je veliko razlik, od časa olimpijskih iger (poletne, zimske), oddaljenosti lokacije (Evropa, svet), logistike, dostopnosti živil, števila osebja do stroškov transporta in nastanitve.

Kljub temu pa je Slovenska hiša na olimpijskih igrah eden izmed projektov, ki si jih kot eno najuspešnejših slovenskih gostinskih podjetij želimo tudi v prihodnje. V Pariz bo z nami letos tako odšla 23-članska ekipa strokovnih sodelavcev in štirje nadarjeni mladi, ki se želijo razvijati na področju gostinstva, kar je veliko več kot v preteklosti. Organizacija je zahtevna, vendar smo pripravljeni na izziv in prepričani, da bomo ponovno pokazali vse, kar Jezerškovi znamo in zmoremo.

Sorodna novica Za Slovensko hišo v Parizu iz Slovenije pripeljali 11 tovornjakov opreme

V sodelovanju z Ano Roš in njeno ekipo iz Hiše Franko boste v Slovenski hiši pripravili ekskluzivno kosilo za izbrane goste. Lahko poveste kaj več o konceptu in sodelovanju?
Veseli smo, da bo ekipa Jezeršek tudi tokrat združila moči z najboljšo slovensko kuharsko mojstrico in prejemnico treh Michelinovih zvezdic, Ano Roš in ekipo Hiše Franko. Približno 50 izbranim gostom bomo ponudili edinstveno kulinarično izkušnjo. Med gosti bodo predstavniki svetovnih medijskih hiš, gospodarstveniki, politiki in drugi pomembni gostje. Ana Roš in njena ekipa bodo poskrbeli za nepozabne okuse, Jezeršek gostinstvo pa za vrhunsko catering storitev in podporo.

Kosilo s 3 zvezdicami za izbrane

8. avgusta bo za francoske obiskovalce Slovenske hiše tam kosilo kuhala kuharska mojstrica Ana Roš, katere Hiša Franko je nosilka treh Michelinovih zvezdic.

"Predstavitev mojega dela v slovenski hiši na OI v Parizu je zame, kot bi dvakrat splezala na Olimp. Prvič, ker sem tudi sama včasih bila vrhunska športnica in globoko cenim vse športnike in verjamem, da je šport v življenju pomemben tako kot hrana. Šport je v moje življenje prinesel disciplino, ki je tako potrebna za doseganje vrhunskih rezultatov," nam je povedala Roš.

"Drugič zato, ker so Olimpijske igre v Franciji, zibelki svetovne gastronomije. Ponosna sem na to, kar počnem in veselim se, da bom svoje videnje sveta gastronomije, ki je vsekakor drugačno, lahko delila s francoskim občinstvom," je še pojasnila.

In kaj bo na meniju?

- Pariška žetev
- Kuruzni beignet s fermentirano rikoto in prekajenimi postrvjimi ikrami (klasika Hiše Franko)
- Postrv kraljica
- Štrukeljc, karamelizirani orehi, pečena jabolka, fondi tolminca in cvetni prah
- Pikanten grižljajček iz bučnih semen
- Krožnik presenečenja