Izjemni veteran Todd Elik je podal tako pri prvem kot tretjem zadetku Olimpije. Foto: Iztok Novak
Izjemni veteran Todd Elik je podal tako pri prvem kot tretjem zadetku Olimpije. Foto: Iztok Novak
Alex Westlund
Alex Westlund - hobotnica v človeški podobi v vrstah hokejistov Olimpije. Foto: Iztok Novak
Jürgen Penker
Jürgen Penker je od sedmih strelov v prvi tretjini ubranil le štiri. Foto: Iztok Novak
Veselje Salzburga
Thomas Koch je poskrbel za izbruh veselja v vrstah rdečih bikov. Foto: www.redbulls.com
Zmajem v Linzu uspel brejk

Že v 3. minuti je za zmaje po podaji Todda Elika zadel Ralph Intranuovo. Živahen začetek srečanja je doživel vrhunec v 10. minuti, ko sta v razmaku 34 sekund padla zadetka na obeh straneh. Izključen je bil branilec Linza Gerd Gruber, po odvzetem ploščku je hitri Robert Shearer zaposlil Patricka Leahyja, ki je z natančnim strelom premagal Alexa Westlunda.

Ekspresen finski odgovor
Izenačenje ni zmedlo postavitve v "power playu", saj je Pasi Petrläinen z močnim udarcem z modre črte spet povedel goste v vodstvo. Piko na i izjemnemu uvodu je tri minute pozneje dodal Brendan Yarema, ki je učinkovito končal šolski protinapad slovenskih prvakov.

Westi zaklenil vrata
V drugih 20 minutah so varovanci Mika Posme navdušili s taktično postavitvijo in disciplino v obrambi, saj v tem delu podobno kot črna krila niso storili niti enega prekrška za izključitev. Gostitelji so streljali iz vseh položajev, a se Westi ni pustil ugnati, pa čeprav je Linz nadstreljal Olimpijo s 15:9. Zmaji so prežali predvsem na protinapade, vendar je svojo predstavo izboljšal tudi Jürgen Penker.

Izredna disciplina na obeh straneh
Zadnja tretjina je postregla s podobno igro kot druga. Obe moštvi sta pazili na nepotrebne izključitve; na celotni tekmi so bile samo štiri (!) kazni, tri je prejela Olimpija, eno pa Linz. Avstrijski železarji so poskušali na vse načine, a sta obramba zelenih in Westlund tokrat postavila previsok zid. V zadnjih dveh minutah je Linz namesto z vratarjem poskusil s šestim igralcem, a tokrat je bila tudi sreča na strani Slovencev. Na koncu obračuna je bilo razmerje strelov 35:26 v korist črnih kril, vendar v športu šteje samo izid.

Emma ni zmedla Olimpije
Ljubljanski hokejisti so se na dolgo pot podali že v soboto, med potjo jih je orkan Emma sicer kar pošteno premetaval, na tekmi pa so uresničili napoved, da bodo tokrat oni premetavali "linzerje". Na prvi tekmi v Avstriji je bilo 4:1 za Linz, v četrtek pa je Tivoli videl zmago zmajev s 3:2. Navijači zelenih že nestrpno pričakujejo torek, ko se bosta pred razprodanim Tivolijem polfinalista še četrtič udarila. Do finala Olimpijo ločita le še dva koraka ...

Biki po 0:3 poleteli do 4:3
Samo še korak od velikega finala pa loči aktualne prvake. Salzburg je sredi Dunaja Capitalsom prizadejal bolečo zaušnico. Dunajčani so po 34 minutah vodili že s 3:0, nato pa so gostje do konca 2. tretjine izid poravnali. Za nameček pa je 42 sekund pred iztekom rednega dela zadel še Thomas Koch in Salzburgu zagotovil skorajda nedosegljivo prednost 3:0 v zmagah.

Končnica, polfinale, tretji tekmi:

LINZ - ZM OLIMPIJA 1:2 - stanje v zmagah
1:3 (1:3, 0:0, 0:0)
3.500; Leahy 10.; Intranuovo 3., Petriläinen 10., Yarema 14.

DUNAJ - SALZBURG 0:3 - stanje v zmagah
3:3 (2:0, 1:3, 0:1)
Tropper 5., Björnlie 18., D. Rodman 34.; MacLean 36., Trattnig 38., Royer 39., Koch 60.

Četrta tekma, torek ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - LINZ
RED BULL SALZBURG - DUNAJ CAPITALS

Peta tekma, četrtek ob 19.15:
LINZ - ZM OLIMPIJA

Morebitna šesta tekma bo 9. 3., sedma pa 11. 3. Polfinale in finale se igra na 4 zmage. Prva tekma finalne serije bo 13. marca.

T. G.

Zmajem v Linzu uspel brejk