Na prvih tekmah je Danny Green dokazal, da bo predvsem v napadu močno orožje Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na prvih tekmah je Danny Green dokazal, da bo predvsem v napadu močno orožje Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Danny Green
Green je bil leta 2009 na naboru Lige NBA izbran kot 46. po vrsti. V svoje vrste ga je tedaj zvabil Cleveland. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Deon Thompson
Z Deonom Thompsonom sta skupaj igrala za North Carolino. Zdaj sta moči združila še pri Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Danny Green
Na prvih tekmah v novi sezoni je bil Green vedno med najboljšimi strelci Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Dober rezultat Olimpiji po besedah Greena prinese borbenost in agresivna igra. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

24-letnik je v Ljubljano prišel med "lock-outom", vendar pa obstaja celo možnost, da tudi po koncu stavke ostane v Sloveniji in v zeleno-belem dres odigra vso letošnjo sezono. Po šolanju na sloviti univerzi North Carolina, kjer je igral tudi Michael Jordan, je leta 2009 Green odšel v Ligo NBA. Prvo leto je preživel pri Cleveland Cavaliersih, lani pa je oblekel dres San Antonio Spursov.
Pred prihodom v Ljubljano o Sloveniji in Olimpiji ni vedel praktično nič. Po nekaj več kot mesecu dni in prvih tekmah se je dobro ujel in je eden glavnih nosilcev igre. Verjame, da bo pri Olimpiji lahko napredoval, za uspeh zmajev pa izpostavlja pravi pristop, bojevitost in hitro ter agresivno igro v obrambi.


Zakaj ste se odločili za prihod v Evropo in kaj si od tega obetate?
Želel sem se preizkusiti v nečem novem. Rad bi spoznal tudi evropsko košarko. Vsi tu govorijo angleško, tako da se je bilo lažje prilagoditi na življenje v Evropi. Tu so še drugi Američani, kar mi še dodatno olajšuje prilagajanje. Hrana je kar podobna, je zelo dobra, tako da s tem, recimo, ni težav. Mesto je majhno in se lahko hitro pride na določeno lokacijo. V Ljubljano sem prišel z željo, da napredujem in ostanem v formi, in sem pripravljen tudi, ko v Ligi NBA ni tekem. Iz dneva v dan si želim napredovati in seveda pomagati svoji ekipi, da doseže čim več zmag.
Koliko pa ste pred prihodom sem vedeli o Olimpiji in Ljubljani?
Ne veliko. Oziroma, če povem po pravici, nisem vedel praktično nič. Ko sem prišel, so mi povedali, za kakšen klub gre. Pripravljen sem na delo. Zdaj sem tu več kot mesec dni in sem se v tem času že veliko naučil. Upam, da se bom v prihodnje še več. Ujel sem se zelo dobro.
Lani je Olimpija dosegla v Evroligi odlične rezultate. Kakšno Olimpijo pa si lahko letos obetamo?
Mislim, da smo sposobni doseči dobre rezultate. Že moj prvi vtis je bil dober in sem bil že pred tem prepričan, da imamo dobre osnove in dobre posameznike, zdaj je treba to le uspešno in na pravi način združiti skupaj v sestavljanko. Menim, da se lahko oblikuje zelo močna ekipa. Treba je le delati po najboljših močeh. Na vsaki tekmi bomo morali dati vse od sebe in predvsem pametno igrati. Tako bomo imeli možnost za zmago vsakič, ko bomo stopili na teren. Prepričan pa sem, da ima ta ekipa dovolj kakovosti in talenta, da lahko doseže dobre rezultate.
Kje bo torej, oziroma kje je Olimpija najmočnejša?
Naša moč mora biti trda in agresivna igra, ki je posledica pravega pristopa. Na vsaki tekmi je potrebno dati vse od sebe, se boriti za vsako žogo... Smo ekipa, ki je sposobna igrati hitro košarko, vseeno pa mislim, da bi nas morala odlikovati prav borbenost.
Uvodno srečanje Evrolige bo proti izjemno močni Barceloni na čelu z odličnim Juanom Carlosom Navarrom. Si lahko obetamo presenečenje?
Že na začetku nas čaka izjemno težka tekma. Barcelona je ves čas v vrhu evropske košarke in ima odlično ekipo. Slišal sem o Juanu Carlosu Navarru in za kako dobrega košarkarja gre. Na sploh nas v Evroligi čakajo same težke tekme. Za vsako zmago se bo treba zares potruditi. Vsa moštva so v naši skupini kakovostna, tako da lahkih nasprotnikov ne bo. Tu se igra bolj taktična košarka. Na vsaki tekmi bomo poskusili razviti svojo igro, in kot sem že večkrat rekel, dali bomo vse od sebe. Le tako bomo lahko imeli možnosti.
S čim lahko vi pomagate ekipi in kaj je vaša največja odlika?
Predvsem z energijo, upam pa, da bom v vseh košarkarskih elementih dal svoj delež. Pač, kar bo ekipa potrebovala. Mislim, da lahko dosegam koše, pobiram odbite žoge, trdo igram v obrambi ... Povsod upam, da bom lahko pustil svoj pečat. Za zdaj je moja naloga, da sem med vodji v napadu.

Z Deonom Thompsonom sta skupaj igrala že na univerzi in sta velika prijatelja. Se dobro ujameta tudi na parketu?
Tri leta sva igrala skupaj. Dobro se ujameva tako na igrišču kot tudi zunaj njega. Sva si zelo blizu, sva zares dobra prijatelja. Pričakujem, da bova odigrala dobro sezono in da bo kemija med nama ostala ista, kot je bila na Severni Karolini. Upam, da bova to kemijo razširila še na ostale soigralce in bomo postali zares ekipa v pravem pomenu besede.
Kako pa ste se ujeli z ostalimi soigralci?
Počasi se uigravamo. Nismo dolgo časa popolni, tako da se še privajamo. Na zadnjih pripravljalnih tekmah smo prikazali kar dobre igre, na začetku sezone je bilo potem prisotnih preveč nihanj. Mislim pa, da je kemija v moštvu dobra in da bomo kmalu prišli v pravo formo.
Kako pa ste se znašli pod novim trenerjem Sašem Filipovskim?
Ves čas nas spodbuja in motivira. To mu gre zelo dobro od rok. Mislim, da nas je in nas bo dobro pripravil. Veliko nas je naučil in ves čas nam pomaga, da bi bili boljši posamezniki ter da bi še bolje razumeli igro. Posebej se je posvetil tudi nam Američanom. V pripravljalnem obdobju je izbral zelo dobre nasprotnike, kar nam je pomagalo v pripravi na sezono. Mislim, da je za zdaj delo opravil zelo dobro.

V pripravljalnih tekmah ste se pomerili z nekaterimi močnimi klubi. Je Olimpija lahko kos najboljšim evropskim moštvom?
Res je, v pripravljalnem obdobju smo se pomerili s kar močnimi nasprotniki, tako da je za nami kar nekaj težkih tekem. Po teh srečanjih smo se veliko naučili, kar nam pomaga, da postanemo boljši in nam bo zelo prav prišlo v nadaljevanju sezone. Treba bo zdaj te dobre predstave pokazati tudi na pravih tekmah. Igrati moramo trdo košarko, dati vse od sebe, zgraditi to pravo ekipo in rezultat ne bo izostal.