Boston je za preboj v veliki finale v končnici odigral 14 tekem. Foto: EPA
Boston je za preboj v veliki finale v končnici odigral 14 tekem. Foto: EPA

Skupaj z Lakersi so Celticsi rekorderji s 17 naslovi. 23. do zdaj in drugič v zadnjih treh letih so prišli v veliki finale, naskakujejo pa prvi šampionski prstan po letu 2008. Največje uspehe je zasedba iz Massachusettsa žela v 60. letih z generacijo na čelu s trenerjem Redom Auerbachom in izjemnim Billom Russllom. Potem je bila dvakrat prvak tudi v 70., ko sta se omenjeni ikoni že poslovili. Tri naslove je osvojila v 80., ko je bil prvo ime Larry Bird, leta 2008 pa je po 22 letih znova stopila na vrh, tedaj z veliko trojko Paul Pierce–Kevin Garnett–Ray Allen.

SOS-odmev pred finalom Lige NBA

145 Luka Bassin pred finalom Lige NBA: Pri Dončiću in Irvingu je ključno zaupanje

Ko so se veliki trije poslovili, so v Bostonu začeli z izgradnjo nove ekipe. Brad Stevens je prevzel vlogo glavnega trenerja, zdaj pa je v klubu že 11 let. Sprva je bil prvi mož stroke, trenutno pa opravlja funkcijo športnega direktorja. Hitro so zeleni iz TD Gardna postali konkurenčni najboljšim in so letos že desetič zapored v končnici, kar je najdaljši trenutni niz v NBA-ju. Trikrat zapored so bili najboljši v Atlantski diviziji, tretjič v nizu so se prebili do finala Vzhoda, drugič v treh letih pa torej do finala. Pred dvema letoma so morali v boju za pokal Larryja O'Briena premoč priznati Golden Statu, ki je bil predtem v finalu Zahoda boljši od Dallasa. Zdaj je čas, da se za šampionski prstan pomerijo Celticsi in Mavsi na čelu z novimi obrazi Lige NBA.

Najboljši napad in tretja najboljša obramba rednega dela

Statistika Jaysona Tatuma, Jaylena Browna in Jrueja Holidaya v letošnji končnici. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Jaysona Tatuma, Jaylena Browna in Jrueja Holidaya v letošnji končnici. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Boston je bil s 64 zmagami prepričljivo najboljši v rednem delu. Imel je najboljši napad in tretjo najboljšo obrambo sezone. Hkrati so Kelti med vsemi v povprečju zadeli največ trojk. Varovanci Joeja Mazzulle so v prvem krogu končnice s 4:1 odpravili Miami, enak je bil rezultat v polfinalu Vzhoda proti Clevelandu, potem pa so pometli z Indiano. Treba je poudariti, da so vsi tekmeci imeli zdravstvene težave, zato prava slika moči Bostona kljub izvrstnemu rednemu delu še ni povsem jasna. Medtem ko Dallas iz kroga v krog končnice raste, pa mnogi strokovnjaki pravijo, da Celticsi ne navdušujejo, čeprav so izgubili le dve tekmi.

So najboljša ekipa v ligi. Imeli so daleč najboljši izkupiček. Imajo nekaj res močnih orožij tako v obrambi kot v napadu, tako da bomo morali igrati res dobro in čvrsto košarko, da jih bomo premagali,“ je o zadnjem tekmecu v sezoni povedal Luka Dončić, trener Dallasa Jason Kidd pa je dodal: “Boston veliko igra tudi z vsemi igralci na zunanjih položajih in izvrstno meče z razdalje. Ima ogromno nadarjenih igralcev, ki so že bili v takem položaju in imajo veliko izkušenj. Gre za dobro vodeno ekipo in še en velik test za nas. Ostali sta še najboljši dve ekipi.“

Ko so v Massachusettsu začeli graditi novo uspešno zgodbo, se je rezultatska krivulja začela dvigati po dveh zelo uspešnih naborih. V letih 2016 in 2017 so obakrat po vrstnem redu izbirali Philadelphia, LA Lakersi in Boston. In obakrat so Celticsi izbrali boljšega košarkarja kot zgodovinsko gledano največja njihova rivala. Po Benu Simmonsu in Brandonu Ingramu so se Kelti odločili za Jaylena Browna, po Markellu Fultzu in Lonzu Ballu pa za Jaysona Tatuma. “Jaya“ sta gonilni ofenzivni sili Bostona in zdaj že vrsto let tvorita enega najboljših tandemov v ligi. Tatum, ki je skupaj z Dončićem eden nosilcev generacije, ki prevzema vloge glavnih zvezdnikov lige, je v rednem delu v povprečju dajal 26,9 točke, Brown pa 23. V končnici je njuno povprečje 26 in 25, v vlogah "Batmana in Robina" pa sta se malce zamenjala, saj je bil Brown najboljši posameznik finala Vzhoda, za kar je tudi prejel nagrado, ki nosi ime po Larryju Birdu.

Dončića po prihodu v ligo v obrambi najbolj navdušil Holiday

Sorodna novica Kyrie Irving v Bostonu "persona non grata"

Na Zahodu je priznanje poimenovano po njegovem največjem tekmecu Magicu Johnsonu, odslej pa je v vitrini Dončića. Glavna nosilca napada Bostona sta oba dobra tudi v obrambi in sta v preteklosti že “držala“ slovenskega velemojstra, toda glavne defenzivne naloge zdaj prevzemata organizatorja igre Derrick White in Jrue Holiday, ki sta bila letos imenovana v drugo najboljšo obrambno peterko lige. Na eni strani bo tako z Lukom in Kyriejem Irvingom najboljši ofenzivni branilski dvojec v ligi, na drugi pa defenzivni, ki zna vršiti zelo velik pritisk na žogi in agresivno omejevati tekmečevo organizacijo napada. Hkrati svoj delež White in Holiday prispevata tudi v napadu. White je zelo racionalen košarkar, ki 17,8 točke v končnici vpisuje ob 47-odstotnem metu iz igre in 41- za tri.

Vrednost Holidaya pa dokazuje njegov vpoklic v ameriško reprezentanco. Skupaj s Tatumom sta bila že člana zlate ekipe v Tokiu, letos, ko gredo ZDA z najmočnejšo sestavo v Pariz, pa sta znova poleg. Srednji, a najboljši od treh bratov Holiday, ki so vsi v NBA-ju, je šampionski prstan že dobil v dresu Milwaukeeja, ko je bil ob Janisu Andetokumbu drugi najboljši posameznik Bucksov. Tudi v Bostonu je njegova vloga neprecenljiva. Ko je imel za sabo le štiri mesece v NBA-ju, je ob MMC-jevem obisku v Dallasu Dončić na vprašanje, kdo je nanj do tedaj napravil največji vtis defenzivno, takoj dejal, da prav Jrue Holiday. Milwaukee je bil pripravljen marsikaj žrtvovati za prihod Damiana Lillarda in tako je izgubil Holidaya. Bucksi so medtem že zdavnaj na dopustu, Boston pa je morda prav z njim dobil potreben kamenček za zapolnitev šampionskega mozaika.

Porzingis tri leta igral v Dallasu

Robert Williams in Malcolm Brogdon sta se v paketu z dvema izboroma preselila v Portland, da je lahko med Kelte prišel Holiday. Pomemben člen so Celticsi dobili še v menjavi treh ekip, ko so obrambnega specialista Marcusa Smarta poslali v Memphis, iz Washingtona pa je prišel Kristaps Porzingis. Visokorasli Latvijec je okrepil moč Bostona pod obročema, gre pa za igralca, ki zna širiti igro in je najbolj nevaren z meti z razdalje. Latvijski “samorog“ je pred petimi leti prestopil iz New Yorka v Dallas, ko so v Teksasu načrtovali, da bo z Lukom tvoril udarno zvezdniško navezo, ki pa nikoli ni prav zares kliknila. Po treh letih je zapustil Mavse in odšel v Washington, od koder sta prišla Spencer Dinwiddie in Davis Bertans, ki tudi nista več v Dallasu.

Kristaps Porzingis prinaša novo napadalno dimenzijo, tudi v obrambi pa je s svojimi blokadami lahko zelo koristen. Foto: AP
Kristaps Porzingis prinaša novo napadalno dimenzijo, tudi v obrambi pa je s svojimi blokadami lahko zelo koristen. Foto: AP

Porzingis, ki je bil v rednem delu z 20 točkami tretji strelec Bostona, ima v karieri vseskozi težave s poškodbami. Zaznamovale so njegovo epizodo v Dallasu, načrte pa so mu prekrižale tudi v letošnji končnici. V prvem krogu so se začele težave z mečno mišico, toda Mazzulla bo nanj v finalu lahko računal. Porzingis bo v napadu izpod obroča potegnil Daniela Gafforda in Derecka Livelyja, ki sta zadnji oviri pred košem Dallasa. Za tri je letos metal 37-odstotno, še bolj natančen pa je drugi ključni mož pod obročema, zimzeleni Al Horford, ki je v rednem delu zadel 42-odstotkov poskusov za tri. 38-letni center iz Dominikanske republike ima ogromno izkušenj. V končnici je odigral že 181 tekem, več (182 in 193) jih imata od igralcev, ki še nimajo prstana, le legendi Utaha John Stockton in Karl Malone.

Našteta peterica brez Porzingisa igra v končnici po več kot 30 minut na tekmo, Latvijec pa je na štirih tekmah po dobrih 26 minut. Odstotek in število zadetih metov z razdalje sta v primerjavi z rednim delom nekoliko padla, vseeno pa ostajajo Kelti zelo nevarni strelci. Zadevajo več kot 14 trojk na tekmo, odstotek pa je skoraj 37. Kadar so metali 40-odstotno, so v končnici vedno zmagali. Vsi zgoraj našteti košarkarji vržejo za tri vsaj po petkrat na tekmo. V rotaciji so potem še organizator igre Payton Pritchard, krilo Sam Hauser in center Luke Kornet.


Spored finala

Prva tekma, petek ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Tretja tekma, četrtek, 13. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Četrta tekma, sobota, 15. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON


Peta tekma, torek, 18. junija, ob 2.30:
BOSTON – DALLAS

Šesta tekma, petek, 21. junija, ob 2.30:
DALLAS – BOSTON

Sedma tekma, ponedeljek, 24. junija, ob 2.00:
BOSTON – DALLAS

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.