Dušan Vujošević je po vrnitvi v Partizan leta 2001 postal večkratni srbski in NLB-prvak, s črno-belimi so tudi prava osvežitev v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Vujošević je po vrnitvi v Partizan leta 2001 postal večkratni srbski in NLB-prvak, s črno-belimi so tudi prava osvežitev v Evroligi. Foto: MMC RTV SLO
Duško Vujošević
Poseben status ima tudi med Grobari, Partizanovimi privrženci, ki mu med tekmami večkrat skandirajo. Tako je bilo tudi v Tivoliju. Foto: EPA
Jan Vesely
Vujošević vsako sezono povsem v ospredje porine kakšnega mladeniča. Letos je to Jan Vesely, ki ga je v Beograd pripeljal iz Geoplina Slovana. Foto: EPA
Košarkarji Partizana
Košarkarji Partizana so v preteklih sezonah, tako kot v letošnji, nekajkrat stresli Evropo. Foto: EPA

Potem ko je bil 51-letni črnogorski košarkarski strokovnjak ob zmagi v derbiju 23. kroga Lige NLB nad tivolskim moštvom (73:81) v tretji četrtini izključen, so mi njegovi sodelavci prej odsvetovali prošnjo za intervju z njim kot nasprotno. Na koncu je preudarno in dovolj temeljito odgovarjal na vprašanja šopka novinarjev, zbranih pred njim, tudi o zdaj že dolgotrajnih tegobah večkratnih slovenskih prvakov.

Še bolj pa ga seveda zanima današnji obračun v Barceloni za vstopnico črno-belih v četrtfinale Evrolige: "Možnosti so minimalne. Realno bi moral Panathinaikos dobiti Maroussi, saj je od njega toliko močnejši kot Barcelona od nas."


Kakšen je vaš kratek komentar današnje tekme? Odigrali ste izreden drugi polčas kljub težki tekmi v Evroligi sredi tedna. Morda so pri Olimpiji nekoliko stavili tudi na vašo utrujenost ...
Poglejte, zakaj je neko tekmo treba dobiti, sploh ni treba pojasnjevati. Morda ta tekma za naš položaj na lestvici res ni bila pomembna, ampak vsaka zmaga je trofeja zase. To je nekakšen športni aksiom. Po porazu proti Panathinaikosu sredi tedna v Beogradu si dveh porazov zapored nismo smeli privoščiti. Že zato smo sem prišli bolj motivirani.

S sojenjem niste bili najbolj zadovoljni. Že v tretji četrtini ste bili izključeni ...
Mislim, da ni šlo za naklonjenost Olimpiji, temveč bolj za to, da mi pošteno opravljamo svoje delo. Vedno se v realnosti pogledi zaradi subjektivnih ocen razlikujejo, vendar so po moji osebni oceni sodniki danes vseeno šli zunaj nekih okvirjev. Jaz ne trpim kompromisov.

V Barceloni si na tako pomembni tekmi najbrž ne boste mogli privoščiti nečesa podobnega - izključitve?
Tudi tu ne bi smelo priti do tega. Še posebej z enim od teh sodnikov imava dolgo zgodbo. Zakaj ne bi bil izključen? Lahko si povsod, ampak upam, da za to ne bo razlogov.

Kako do zmage v Palau Blaugrani, je najbrž vprašanje, ki si ga v teh dneh vedno znova postavljate. Torej: bo Barcelona padla?
Možnosti so mininalne. Realno bi moral Panathinaikos dobiti Maroussi, saj je od njega toliko močnejši kot Barcelona od nas. A v športu so vedno presenečenja. Mi smo že do zdaj naredili fantastičen posel.

Kako ocenjujete moč Olimpije po odhodu štirih tako ključnih igralcev?
Olimpija je sprva naredila poimensko močno ekipo, iz katere je bilo težko narediti homogeno moštvo. Ko so začeli posamezniki odhajati, se je morda celo vzpostavilo neko ravnotežje, saj je bilo med druge igralce lažje razdeliti minutažo in se jih je lažje zadovoljilo. No, zdaj je odšlo preveč posameznikov. In kot drugo: motiv, zaradi katerega so odšli, dokazuje, da preostalim ni lahko. Želim, da se Olimpija spremeni v resen klub. Zares se veselim vsakega obiska Ljubljane.

Bi dopustili, da se zgodi vam, kar se je trenerju Zdovcu - odhod teh igralcev?
To se ni zgodilo Zdovcu, to se je Olimpiji. In Sloveniji!

V marsičem bi se tivolski klub lahko zgledoval po vašem Partizanu. Kaj je po vašem mnenju ključnega, da ste še četrto sezono zapored v Top 16 in pravi evropski hit?
Mislim, da naš način dela. Na parketu preživimo več časa od drugih, z večjo strastjo in željo po zmagi.

Kakšno je sicer vaše mnenje o U. Olimpiji? Bo selitev v novo dvorano v Stožicah pomenila tudi zasuk v uspehih v Evroligi?
Nihče ne bi smel gledati k sosedu na dvorišče, vendar mislim, da bi morala Olimpija počasi sestavljati novo moštvo. Pripeljati igralce za toliko denarja, kolikor ga je na voljo. Ko nekdo omeni Slovenijo, Ljubljano in Olimpijo, je zame to pozitiven predznak, znak za resnost, kar se mora videti v vseh segmentih. Delati je treba potrpežljivo, čez noč se ne da doseči nič. Tudi ogromno denarja ne more nadomestiti količine dela. Kaj vam bo dvorana, če se ne naredi tak klub. To mora biti državni projekt.

Kakšni so Partizanovi finančni vidiki letošnje sezone. Kaj boljši kot prej? Kako kljub temu izjemno motivirate igralce?
Ne. Morda so le drugi okoli nas prišli v krizo in smo v nekem podobnem položaju kot ostali klubi na naši ravni. Tako v Srbiji kot jadranski ligi. Vidite, da ima tudi Olimpija ogromno težav. Igralci so prepričani, da bodo na koncu dobili plačilo. Ne govorimo o visokih zneskih, vendar bodo dobili svoj denar. Ali s prodajo igralcev ali kako drugače ... Vedo, da morajo počakati.

Jan Vesely, ki ste ga pripeljali iz Slovana oz., bolje rečeno, speljali Olimpiji, je vaš nov zadetek v polno. Najbrž bo že po tej sezoni odšel v bogatejši klub ...
Mislim, da za to še ni pripravljen. Mora biti stabilen kot osebnost in kompleten kot igralec. Ni se še povsem razvil. Bil je tudi na preizkušnji v Olimpiji. To so pač trenutki slabosti, tudi jaz sem jih imel.

Skoraj vedno zadenete tudi z nakupi ameriških košarkarjev. Kakšen je vaš recept?
Imeti morate "zdravo" osnovo iz domačih igralcev, nato točno veste, kaj vam manjka. Če je domači del - sem štejem tudi Veselyja - pravi, je lažje vklopiti tujce. Le jaz odločam o sestavi ekipe, imam pa veliko pomoč. Leta sem v košarki, tako da imam mrežo sodelavcev, s katerimi se v takih trenutkih posvetujem. Okoli sebe imam pametnejše ljudi, kot sem sam.

Partizanovi nosilci iz prejšnjih let v novih klubih niti nimajo briljantne sezone. Niti Tripković niti Tepić. Vaš komentar?
Za adaptacijo je vendarle potreben čas. To potrjuje, da je v Partizanu vzpostavljen sistem, ki jih je tudi ščitil. Tudi Teodosić v Olympiakosu na začetku ni imel dobre sezone. Potrebna sta čas in podpora. Gre za mladeniče, ki se šele osamosvajajo.