Bo nekdanji košarkar in zdajšnji politik Peter Vilfan prejel Bloudkovo nagrado za življenjsko delo? Tako je mogoče sklepati po zapisih njegove stranke Pozitivna Slovenija na družbenih omrežjih. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Bo nekdanji košarkar in zdajšnji politik Peter Vilfan prejel Bloudkovo nagrado za življenjsko delo? Tako je mogoče sklepati po zapisih njegove stranke Pozitivna Slovenija na družbenih omrežjih. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak
Lani so Bloudkove nagrade prejeli biatlonska mešana štafeta v sestavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak, atlet invalid Franjo Izlakar, trener v judu Marjan Fabjan in športna plezalka Mina Markovič. Zanimivo, da je biatlonska mešana štafeta zaradi napačnega tolmačenja pravil ostala brez olimpijskega nastopa, kjer bi sodila med kandidate za odličja. Foto: Tomaž Šušteršič

Sicer slovesna podelitev Bloudkovih priznanj vsako leto poteka na rojstni dan Stanka Bloudka, to je 11. februarja. Tokrat bo podelitev izjemoma že to sredo v Grand hotelu Union v Ljubljani, vzrok za to pa je odhod slovenske izbrane vrste na zimske olimpijske igre v Soči, ki se bodo začele 7. februarja.

Štiri nagrade in deset plaket
Legendarni telovadec Miro Cerar je na novinarski konferenci potrdil, da bodo za leto 2013 podelili štiri nagrade; dve za vrhunski mednarodni športni dosežek, eno za izjemen prispevek k razvoju športa in eno za življenjsko delo.

Podeljenih bo še deset Bloudkovih plaket, od tega tri za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, šest za pomemben mednarodni športni dosežek in eno za življenjsko delo v športu.

Do razpisanega roka, 13. decembra lani, je odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj prejel 82 predlogov, predlaganih pa je bilo 56 posameznikov. Od tega je bilo osem žensk, 43 moških in pet ekip. Za Bloudkovo nagrado je bilo predlaganih 28 posameznikov in za plaketo prav tako 28 posameznikov.

Pol stoletja priznavanja odličnosti
"Čaka nas že 49. podelitev Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za šport, podeljujemo jo od leta 1965. Gre za najbolj uveljavljeno priznanje na področju športa. Na eni strani je Stanko Bloudek kot simbol vrednot, na drugi strani pa tudi kot simbol širine, saj nagrade podeljujemo tako na področju vrhunskega športa, športa za vse, za zimske in poletne športe, za ekipe in posameznike, za šport invalidov, za odmevne dosežke, za funkcionarsko delo na področju športa ..."
je povedal minister za šport Jernej Pikalo in dodal, da bodo dobitniki nagrade prejeli po 6.000 evrov, plaket pa po 2.000, enako kot že v preteklih dveh letih.

Odločili demokratično in odgovorno
"Prejeli smo 82 predlogov in na odboru smo po dveh sejah nagrajence izbrali po tehtnem premisleku. Pri tem odločanju vedno stojimo pred odgovorno nalogo, ko tehtamo, kdo si zasluži nagrado. Vsak v odboru je imel svoje videnje, a nato smo po demokratični poti prišli do končne odločitve. Vsi člani našega odbora so odgovorno sodelovali pri izboru,"
je še poudaril predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, Miro Cerar.