37-letni kapetan in vratar Matjaž Rozman je v dveh ključnih trenutkih prvega polčasa pravočasno zapustil vrat in ukradel žogo turškim napadalcem ter omogočil grofom zgodovinski nogometni večer. Foto: www.alesfevzer.com
37-letni kapetan in vratar Matjaž Rozman je v dveh ključnih trenutkih prvega polčasa pravočasno zapustil vrat in ukradel žogo turškim napadalcem ter omogočil grofom zgodovinski nogometni večer. Foto: www.alesfevzer.com

“Dober polčas, slab polčas … Dogodki se med sabo razlikujejo. Dejstvo pa je naslednje – že dolgo časa nismo ohranili mreže nedotaknjene. Fantom sem pred tekmo rekel: Če nam bo tokrat uspelo, bomo zmagali. Toda ni jim uspelo. Nismo pričakovali ‘petarde’, cilj je bil nedotaknjena mreža. To je bilo moje prvo sporočilo fantom, da ne prejmejo gola. Nedotaknjeno mrežo mi še naprej dolgujejo! In to je tudi razlog, zakaj nisem zadovoljen. Zdaj pa sem z mislimi že pri Radomljah. Če ta ekipa ne prejema golov, lahko doseže res velike cilje," je v svojem slogu odgovoril trener Celja Albert Riera, ali je doživel najboljšo tekmo ali vsaj polčas, odkar vodi prvake Slovenije.

Obramba se je začela pri prvem napadalcu

Izjemna predstava celjskih nogometašev

Po tem, ko je kapetan Matjaž Rozman z drznim posredovanjem preprečil, da bi Istanbul Bašakšehir povedel že v tretji minuti, je Celje po krilnih položajih nizalo nevarne napade. Takoj ko so grofje dobili žogo, je šla levo ali desno in hitro na nasprotno polovico. Turke so dolgo omejili zgolj na poskuse od daleč, šele pri zaostanku z 0:4 so prišli do prvega strela v okvir celjskih vrat.

“Nisem toliko ponosen zaradi izida, kot sem zaradi napadalnosti, čvrstosti. Turkom nismo puščali veliko prostora. Sicer so imeli nekaj priložnosti, a ne čistih. Zadovoljen sem zaradi tega, kako se je ekipa branila. Odlično je, če si dober z žogo v nogah. Toda dober moraš biti tudi, ko je nimaš. Na tem delamo veliko. Več kot običajno. Na tej ravni ne moreš igrati dobro, če se ne braniš dobro. Naša obramba se je začela pri Armandasu, ki je bil izjemen,” Španec na klopi Celja v enem izmed naslednjih odgovorov le priznal, da je bil zadovoljen z obrambo svojih varovancev.

Celjski trener Riera od svojih varovancev pričakuje, da jim vsaj Radomlje v nedeljo ne bodo zabile gola. Foto: www.alesfevzer.com
Celjski trener Riera od svojih varovancev pričakuje, da jim vsaj Radomlje v nedeljo ne bodo zabile gola. Foto: www.alesfevzer.com

Ko nasprotnika osmešiš z 32-odstotno posestjo žoge

Ob zgolj 32-odstotni posesti žoge je bilo na koncu število poskusov strelov izenačeno pri 18:18, a od tega je bilo razmerje strelov v okvir 8:5 za Celjane, v golih pa 5:1 za prvake Slovenije proti trenutno šestouvrščenemu klubu turškega prvenstva.

Na koncu je nenatančnost in okvir vrat preprečil še večji polom Carigrajčanov, ki že desetletje krojijo vrh močne Süperlige. Istanbul Bašakšehir velja za klub turškega predsednika Recepa Erdogana. Od leta 2014 sive sove igrajo v najmočnejši turški ligi, leta 2020 so osvojili svoj prvi in za zdaj edini naslov prvakov, v zadnjem desetletju pa so zgolj enkrat končali Süperligo izven prve peterice.

Sorodna novica Petarda grofov za zgodovinsko evropsko zmago Celja

Brnić dolžan Matku vsaj eno kavo

“Vedeli smo, da več igrajo po strani, kjer igra Matko, ki je imel v obrambi ogromno dela. Brnić mu zato dolguje kavo,” je Riera v šali izpostavil odločilni del analize in priprave na tekmo s turškim klubom. "Vedeli smo, da ko izgubijo žogo, so na bočnih položajih zelo odprti, kar smo izkoriščali vso tekmo. S tem smo tudi dosegli vseh pet zadetkov," je tudi Svit Sešlar potrdil, da so grofje točno vedeli, kjer morajo udariti po Turkih.

Sladka sladka zmaga za Sešlarja mlajšega

Statistika Svita Sešlarja. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Svita Sešlarja. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Napadalno usmerjeni vezist je v dresu Olimpije med letoma 2021 in 2023 postal eden najbolj vročih igralcev v Sloveniji. Pred letom dni je ob izteku poletnega prestopnega roka presenetljivo prestopil v Eyüpspor, ambicioznega turškega drugoligaša. A v Turčiji se ni naigral, sicer je nabral 37 nastopov, a je kar 18-krat vstopil s klopi, v statistiki pa je zbral 2 gola in 3 podaje. Po napredovanju v prvo ligo je bil v prvih letošnjih krogih deležen še manj igralnega časa, zato je bil dogovor 3. septembra za posojo v Celje pravo olajšanje.

Vodja mladinske reprezentance Slovenije, ki si je ravno zdaj jeseni priigrala nastop na evropskem prvenstvu do 21 let, je v Prvi ligi hitro pokazal, da še zna redno zadevati in podajati ključne podaje za gole (3 goli in 4 asistence na 6 tekmah).

Zdaj je s strelom v 5. minuti poskrbel, da je njegovo ubranjeno žogo v vodstvo z 1:0 spremenil Tamar Svetlin. Ob izteku 34. minute je Sešlar sam povišal na 3:0, na začetku drugega polčasa pa nesebično podal Kučysu za 4:0.

Po očetovih stopinjah za veselje navijačev

Športna zgodba: O evropski zmagi Celja

Pred 27 leti je prvi evropski gol v zgodovini Celja dosegel njegov oče Simon Sešlar, in to ravno proti turškemu klubu. Na prvi tekmi skupinskega dela poletnega Pokala Interoto 1997 je Sešlar starejši poskrbel za domači remi Celja proti Antalyasporju (1:1).

"Prva evropska tekma v Celju in ni lepšega izida, kot da smo zmagali 5:1. Navijačem smo dali to, po kar so prišli. Res so bili odprti čez celo tekmo. Imeli smo ogromno priložnosti, lahko bi bilo tudi 10:1, če bi zadeli vse, kar se je nam ponudilo. Odigrali smo zares dobro tekmo," je bil zadovoljen zdaj 22-letni Štajerec, ki je prve nogometne korake naredil pri Dravinji, nakar se je dve sezoni kalil pri Celju, katerega legenda je njegov oče. Po krajši epizodi pri Ptuju je sledil odhod v Ljubljano k Olimpiji.

Naslednji veliki evropski test: Betis v Sevilli

Statistika Armandasa Kučysa, igralca tekme z dvema goloma in podajo. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Armandasa Kučysa, igralca tekme z dvema goloma in podajo. Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Na prvi tekmi pri Vitorii so bili oni res boljši, kar moramo priznati. A nocoj smo tudi mi pokazali, da smo lahko za razred boljši od nasprotnika. Da lahko igramo z vsakim in bomo osvajali točke tudi v Konferenčni ligi," je Sešlar prepričan, da grofje še niso rekli zadnje v Konferenčni ligi.

Za izločilne boje Konferenčne lige, kjer se za razliko od Lige prvakov igra le šest in ne osem krogov, naj bi se po matematičnih modelih potrebovalo sedem točk. Celje je po tretjini ligaškega tekmovanja zdaj na 13. mestu, Olimpija pa je 17. Prvih osem klubov se bo neposredno uvrstilo v osmino finala, medtem ko klube med 9. in 24. mestom čaka februarja drugo leto šestnajstina finala.

Sorodna novica Sanchez navdušen nad predstavo, precej manj nad zelenico

Naslednji veliki izziv za Celje je Real Betis iz Seville. Posebna tekma za Španca Alberta Riero, a tudi za Andaluzijce. Celjani so kljub statusu državnega prvaka šli v žreb po švicarskem sistemu iz zadnjega, šestega, bobna, medtem ko je bil Betis uvrščen med nosilce tekmovanja v prvi boben. Po dveh od šestih krogov pa so Celjani na 13. mestu, zeleno-beli Sevillčani pa z eno točko zgolj na 27. mestu, torej izven območja napredovanja in spomladanskih izločilnih bojev v Konferenčni ligi.

Španska trenerja zrežirala zgodovinski uspeh Celja in Olimpije