Slovenija je prva favoritinja skupine C. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je prva favoritinja skupine C. Foto: www.alesfevzer.com

Estonke so v prvem krogu presenetljivo izgubile z Izraelkami, ki so jih Slovenke zanesljivo premagale, a to ne pomeni, da bodo imele varovanke Alessandra Oreficeja lahko delo.

Orefice, ki je v lanski reprezentančni sezoni sedel prav na klopi Estonije, se zaveda individualne kakovosti tekmic, še posebej prodorne korektorice Kertu Laak, srednje blokerke Liis Kiviloo in sprejemalke Kristiine Miilen.

Italijanski strateg zato poudarja, da bodo morale Slovenke dobro servirati in skozi celoten obračun ohranjati zbranost: "Danes se moramo dobro spočiti, saj igrati dve tekmi v treh dneh ni nikoli lahko. Proti Estoniji bo bistveno, da bomo od prve točke naprej igrali agresivno, zelo pomembno jih bo napasti s servisom in doseči, da bodo morale igrati visoke žoge. Od samega začetka tekme bomo morali biti potrpežljivi, saj imajo tekmice nekaj dobrih posameznic, ki jih zelo dobro poznam. Če imajo dober dan in so v dobri formi, jih je težko ustaviti, predvsem v napadu, v katerem močno napadajo, a igrajo tudi pametno. Prav zato potrebujemo agresivnost, hkrati pa potrpežljivost v obrambi in protinapadih. Ostati moramo mirni in izkoristiti vse njihove slabše trenutke."

Slovenke so se z Estonkami merile že na prvi tekmi letošnje Zlate evropske lige v Rakvereju in slavile s 3:0. Korektorica Eva Zatković meni, da si v našem taboru lahko obetajo nove zmage: "Estonke že poznamo, z njimi smo igrale že tako letos kot tudi prejšnje leto, tako da niso neznana ekipa. Zdi se mi, da bo treba predvsem pregledati vse videoposnetke in videoanalize, tehnično pa sestaviti načrt ter se nato držati teh planov. Na ta način mislim, da zmaga ne bi smela biti vprašljiva."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2026
SKUPINA C

Četrtek ob 19.00 (Ljubljana Črnuče):
SLOVENIJA – ESTONIJA
(prenos na TV SLO 2)

Vrstni red: Slovenija in Izrael po 3, Estonija brez točk.

Na evropsko prvenstvo se uvrsti zmagovalec skupine in pet najboljših drugouvrščenih iz sedmih skupin.