Prvi dan se bodo karateisti pomerili v katah in dvobojih v težjih kategorijah, v nedeljo pa sledijo skupinske kate in dvoboji v lažjih kategorijah. Foto: EPA
Prvi dan se bodo karateisti pomerili v katah in dvobojih v težjih kategorijah, v nedeljo pa sledijo skupinske kate in dvoboji v lažjih kategorijah. Foto: EPA

Na dvodnevnem tekmovanju prireditelji pričakujejo blizu 500 tekmovalcev in tekmovalk iz 15 držav. Proračun tekmovanja znaša približno 50.000 evrov.

Najvišje ligaško tekmovanje v svetu karateja
Svetovni pokal - Karate 1 World Cup je najvišje ligaško tekmovanje v svetu karateja (ob Premium ligi), ki se ga bodo udeležili najboljši karateisti na svetu. Skupaj z WKF Karate Premier League (WPL) gre za serijo tekmovanj v karateju svetovnega razreda, ki ga priznava in podpira Mednarodna zveza za karate - WKF. Na omenjenih tekmovanjih tekmovalci nabirajo točke za jakostno lestvico, ki je merilo za postavljanje nosilcev na svetovnih in evropskih prvenstvih.

Nastopilo bo več kot 20 Slovencev
Slovenske barve v dvorani Tri lilije bo branilo več kot 20 posameznikov, glavni favoriti za visoke uvrstitve pri moških pa so Matija Matijevič, Danijel Rihtarič, Juš Markač, Sebastjan Budinja ter Vesna Bezgovšek, Teja Lopan, Lina Pušnik in Tjaša Ristič pri ženskah.

Gre za enega največjih tekmovanj v karateju v tem delu Evrope, ki bo dva meseca pred evropskim prvenstvom na Madžarskem tudi velik pokazatelj pripravljenosti mnogih srednjeevropskih in balkanskih reprezentanc. Tekmovanja se bodo udeležili tudi aktualni svetovni prvaki Srbi.

Smetana prvič v tem delu Evrope
"Svetovni pokal v karateju je eden največjih dogodkov v zgodovini slovenskega karateja, ki bo tokrat prvič potekal na slovenskih tleh in sploh v tem delu Evrope," je poudaril predsednik Karate zveze Slovenije Igor Zelinka.

Kot je dodal predsednik tekmovalne komisije Tomaž Deberšek, v KZS-ju pričakujejo in verjamejo, da bo Slovenija na omenjenem tekmovanju osvojila vsaj štiri medalje. Vstop bo prost, a bo za tekmovanje treba pridobiti vstopnico v bližnjem hotelu oziroma pri predstavnikih slovenskih karate klubov.