Sonja Borovinšek je dosegla 11 točk. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Borovinšek je dosegla 11 točk. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarice v 3. krogu

Izbranke Tilna Kozamernika, ki so zaostajale že z 0:2 v nizih, se bodo v tretjem krogu v skupini K srečale še z Nizozemsko, Nemčijo in Azerbajdžanom.

V prvih dveh nizih Grkinje premočne
Prvi niz je bil na začetku izenačen, vendar so bile slovenske odbojkarice tiste, ki so lovile nasprotnice, poleg tega pa naredile več napak kot Grkinje in jim s tem poklanjale pomembne točke (20:25). Začetek drugega niza je pripadel Slovenkam, ki so povedle s 4:1. Grkinje so v nadaljevanju spet ujele svoj ritem in preobrnile rezultat (20:25).

Ključen je bil tretji niz
Po izenačenem začetku tretjega niza so slovenske odbojkarice, z dobro igro na mreži povedle z 12:9. V nadaljevanju so Grkinje izid izenačile, a s številnimi napakami omogočile, da so izbranke Tilna Kozamernika spet povedle in dobile tretji niz s 25:23.

Slovenke so dobile zalet in v četrtem nizu povedle s 16:10. Visoka prednost jih ni uspavala, izkoristile so že prvo zaključno žogo. Po dobrem začetnem udarcu kapetanke Karmen Kočar in slabem sprejemu Grkinj je slovenski napad za 25:16 uspešno zaključila Sonja Borovinšek.

V petem nizu so Slovenke začele napadalno. Ob menjavi igrišča so vodile z 8:2 ter prednost z odlično igro v napadu in dobrimi začetnimi udarci, še povečevale. Grkinje so se ob koncu približale, vendar je Tina Lipicer Samec (25 točk) z močnim udarcem zaključila niz (15:12) in veselje slovenskih deklet se je lahko začelo.

Izjave po tekmi:
Sonja Borovinšek:
"Predvsem mi je žal, da svojih priložnosti nismo izkoristile že proti Španiji, a smo nato današnjo, najvažnejšo tekmo pripeljale do uspešnega konca. Veseli me, da smo vse tekme odigrale kot povezan kolektiv in pokazale, da znamo tudi v težkih trenutkih uspešno odigrati in narediti dober rezultat."

Tina Lipicer Samec: "Zadovoljne smo, da smo naredile korak naprej, sploh kar se tiče igranja kot ekipa. Vsaka igralka se je podredila kolektivu in tako smo dosegle uspešen rezultat. Današnja tekma je bila zelo težka, sploh psihično, kajti vsi smo se zavedali, kaj nam prinaša zmaga. Čestitam celotni ekipi, sploh pa tistim igralkam, ki niso navajene igrati več tekem zapored na tako visoki ravni. Prav one so naredile ta končni korak naprej in upam, da bo ta reprezentanca nadaljevala uspešno pot."

Katja Medved: "Današnjo tekmo smo začele živčno, kar se je odrazilo v naši igri v prvih dveh nizih. Pravi čas smo se zbrale in odigrale dobro do konca tekme. Seveda je veselje po taki zmagi nepopisno! Sam turnir je bil izjemno naporen, saj smo igrale proti močnim nasprotnicam. Lepo je bilo igrati tukaj in vesela sem, da sem del te ekipe."

Tilen Kozamernik: "Upal sem, da mi bodo dekleta po zaostanku 0:2 verjela, ko sem jim povedal, da iskreno verjamem v našo zmago in njihove zmožnosti, da nasprotnice premagajo. Očitno smo na koncu resnično vsi skupaj verjeli v zmago. Takšne tekme, kot je bila današnja, so nujne za dvig samozavesti ekipe. Vesel sem, da je kemija v ekipi delovala. Skozi turnir se je pokazalo, da smo delovali kot dobra ekipa, kar je navsezadnje cilj vsakega trenerja - ustvariti dober ekipni duh, saj s tem obvezno pride tudi dober rezultat."

Skupina G, Marseille, 5. krog
GRČIJA - SLOVENIJA
2:3 (20, 20, -23, -16, -12)

Slovenija: Guštin 7, Jerala, Medved, Lipicer Samec 25, Vardič 3, Borovinšek 11, Podlesnik, Kočar 8, Zdovc, Jontes 12, Potokar 7, Cvetanovič 12.

Grčija: Kyriakidou 14, Kyriakidou, Koutouxidou 4, Kiosi 18, Chatzinikolaou 10, Vlachou, Drougka, Mylona, Dirva, Chantava, Papageorgiou 14, Kalaintzieva 11.

FRANCIJA - ŠPANIJA 2:3

Končni vrstni red: Španija 8, Francija 7, Slovenija 6, Grčija 5, Finska 4 točke.

C. R.

Odbojkarice v 3. krogu