Juščenka sta na volišču spremljali žena in hči. Foto: Reuters
Juščenka sta na volišču spremljali žena in hči. Foto: Reuters
Viktor Janukovič
Premier Janukovič uživa veliko podporo Moskve. Foto: Reuters
Zmaga Janukoviča

Po izidih Fundacije demokratičnih iniciativ je Janukovičeva Stranka regij dobila 35,2 odstotka glasov, opozicijski Blok Timošenkove 31,5 odstotka, na tretje mesto pa se je s 13,4 odstotko glasov uvrstila stranka Naša Ukrajina, ki jo podpira predsednik Viktor Juščenko. Triodstotni volilni prag naj bi presegli tudi komunisti in blok sredinsko usmerjenega Litvina. Podobne izide kaže tudi projekcija skupine zahodnih in ukrajinskih institucij, le da je razlika tam v korist Janukoviča manjša, le dva odstotka in pol.

Trda pot do vlade
Pot do nove vlade bo trda, saj je Janukovič skupaj s komunisti prejel približno 40 odstotkov, toliko pa so zbrali tudi "oranžni" (stranki Timošenkove in Juščenka in njuni zavezniki). Blok Timošenkove sestavljajo zahodno usmerjene liberalne in nacionalistične stranke in si tako kot Juščenkova Naša Ukrajina prizadeva za tesnejše vezi z Evropsko unijo in Natom ter hitrejše reforme. Janukovič si nasprotno prizadeva za krepitev odnosov z Rusijo.

Po podatkih volilne komisije so volitve razen manjših nepravilnosti, ponekod so volišča odprli prepozno, na nekaterih je zmanjkalo glasovnic, potekale normalno.

Predsednik: Preteklost je treba pozabiti
V sobotnem nagovoru je predsednik Juščenko sodržavljane pozval, naj oddajo glas za "bistveno spremembo": "Odločite se, ali boste volili za spremembo v vaših življenjih ali pa si želite, da se zgodovina ponovi in se na oblast znova povzpnejo tisti, ki so nas v preteklosti razdelili. Dovolj je bilo zmede, mirovanja na mestu in napačnih reform," je dejal predsednik, ki je bil pred predsedniškimi volitvami leta 2004 zastrupljen z dioksionom.

Večna trenja v državi
Ukrajina se je spomladi znašla na robu državljanske vojne, ki je pomenila najhujšo politično krizo v državi po oranžni revoluciji leta 2004. Takrat so množice podpornikov takratnega vodje opozicije Juščenka na ulicah Kijeva protestirale proti Janukovičevi zmagi na predsedniških volitvah. Vrhovno sodišče je volitve razveljavilo in razpisalo nove. Predsednik je z 52 odstotki postal Juščenko, Timošenkova pa predsednica vlade, a je septembra leta 2005 odstopila. Janukovič je na lanskih marčevskih parlamentarnih volitvah dobil večino in se povzpel na mesto premierja.

Dogovor o volitvah
Aprila pa je predsednik Juščenko razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, saj je premierja obtožil, da želi nezakonito priti na oblast. Večina v parlamentu, zvesta Janukoviču, se je temu uprla. Več tednov so na ulicah znova potekali protesti, glavnima političnima figurama v državi pa se je nato vendarle uspelo dogovoriti za septembrski razpis predčasnih volitev.

A. P./K. T.

Zmaga Janukoviča