Izraelsko letalo F-15. Foto: Reuters
Izraelsko letalo F-15. Foto: Reuters

Televizija Al Masira, glavna televizijska informativna postaja, ki jo vodi jemensko gibanje hutijevcev, je poročala, da so bili napadi usmerjeni na naftne objekte v pristanišču in da so terjali smrtne žrtve.

Prebivalci Hodejde so za Reuters dejali, da je bilo med silovitim bombardiranjem po mestu slišati eksplozije, Al Masirah pa je sporočila, da so civilna obramba in gasilci skušali pogasiti požare v pristaniških rezervoarjih nafte.

Predstavnik hutijevcev Nasrudin Amer je nato potrdil, da je šlo za izraelski napad, in obljubil maščevanje. "Jemenske operacije v podporo Gazi se ne bodo ustavile, odgovor na to agresijo pa je neizogiben," je sporočil v objavi na omrežju X.

Izrael sporoča, da je napad izvedel sam, v njem naj bi sodelovalo 12 bojnih letal, tudi lovci F-35, je poročala dopisnica TV Slovenija z Bližnjega vzhoda Karmen W. Švegl. "Savdski mediji poročajo, da naj bi jim pomagale tudi ameriške in britanske sile," je dejala Švegl in dodala, da se še ne ve, ali gre za logistično ali informacijsko pomoč.

Napad je še v teku, Švegl pa dodaja, da še ne vemo, ali je to le povračilni napad ali pa se odpira nova fronta.

Požar v pristanišču v mestu Hodejda. Zajem slike z videoposnetka, ki so ga objavili hutijevci. Foto: Reuters
Požar v pristanišču v mestu Hodejda. Zajem slike z videoposnetka, ki so ga objavili hutijevci. Foto: Reuters

Izraelska vojska potrdila, da je izvedla povračilni napad

"Bojna letala so napadla vojaške cilje terorističnega režima hutijevcev v pristanišču v Jemnu kot odgovor na stotine napadov na državo Izrael, izvedenih v zadnjih mesecih," je sporočila izraelska vojska.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da so hutiji pristanišče uporabljali za prejemanje pošiljk orožja iz Irana.

Uradnik izraelske vojske je povedal, da je operacija zadela več kot 1700 kilometrov oddaljene cilje, ki so tako v civilni in vojaški rabi, vključno z energetsko infrastrukturo. Izrael je pred napadom, ki so ga po navedbah vojske izvedli z izraelski lovskimi letali F-15, ki so se vsa varno vrnila, obvestil zaveznike.

Galant: Kri izraelskih državljanov ima svojo ceno

V petek je iranski brezpilotni letalnik dolgega dosega zadel središče Tel Aviva. V napadu, za katerega so odgovornost prevzeli hutijevci, je bil ubit en človek, štirje pa so bili ranjeni, so sporočili izraelska vojska in reševalne službe.

"Kri izraelskih državljanov ima svojo ceno," je po napadu na Jemen dejal izraelski obrambni minister Joav Galant. Dejal je, da bo sledilo še več operacij, če si bo še kdo drznil napasti Izrael – to je bilo po njegovih besedah jasno povedano v Libanonu, Gazi, Jemnu in drugje.

"Požar, ki trenutno gori v Hodejdi, je viden po vsem Bližnjem vzhodu in njegovo sporočilo je jasno. Hutijevci so nas napadli več kot 200-krat. Ko so prvič poškodovali izraelskega državljana, smo udarili nazaj. In to bomo storili povsod, kjer bo to potrebno," je še dejal Galant.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je ob tem dodal, da gre tudi za opozorilo Iranu. Ta je največji sovražnik Izraela na Bližnjem vzhodu in podpira številne oborožene islamistične skupine, med njimi tudi jemenske hutijevce in palestinsko gibanje Hamas. "Iran je glava kače – zdaj ga je treba ustaviti," je dejal na družbenem omrežju X.

Hutijevci: Učinkovito se bomo odzvali

Vrhovni politični svet jemenskega gibanja hutijevcev je sporočil, da se bodo na izraelske letalske napade na pristanišče Hodejda "učinkovito odzvali" ter da se ne bodo obotavljali z napadi na pomembne cilje v Izraelu. Napad na Jemen, ki je sledil več kot 220 napadom hutijevcev na Izrael, je okrepil bojazni, da bi se vojna v Gazi sprevrgla v regionalni konflikt.

"Izraelski napadi so bili usmerjeni proti civilnim zgradbam, naftnim objektom in elektrarni v Hodejdi, njen cilj pa je pritisniti na Jemen, naj preneha podpirati Gazo," je na omrežju X dejal Mohamed Abdulsalam, glavni pogajalec hutijevcev.

Izrael pozval mednarodno skupnost proti Iranu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je mednarodno skupnost pozval, naj okrepi pritisk na Teheran in njegove posrednike – Hutije, Hamas in Hezbolah – ter tako pomaga zavarovati mednarodne trgovinske poti.

"Kdor želi stabilen in varen Bližnji vzhod, se mora postaviti po robu iranski osi zla in podpreti boj Izraela proti Iranu in njegovim zastopnikom," je dejal Netanjahu.

Egipt, ki si sodeluje pri pogajanjih o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev v Gazi, je sporočil, da izraelski napad spremlja "z veliko zaskrbljenostjo". Libanonska oborožena skupina Hezbolah je obsodila napad na pristanišče in dejala, da podpira Jemen.

Zagorelo skladišče streliva v Libanonu

Izrael naj bi napadel Hezbolahovo skladišče streliva na jugu Libanona, so za Reuters povedali trije varnostni viri.

V napadih na mesto Adloun, približno 40 km severno od meje z Izraelom, so bili ranjeni najmanj štirje civilisti v Adlounu, sta dejala vira.

Izrael izvedel napada na hutijevske položaje