Prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman. Foto: Reuters
Prestolonaslednik Savdske Arabije Mohamed bin Salman. Foto: Reuters

Število usmrtitev v Savdski Arabiji je v prvi polovici leta strmo naraslo. Do 15. julija so na podlagi obsodb zaradi umorov, terorizma in mamil usmrtili 98 moških in dve ženski. Nedavno poročilo Evropske savdske organizacije za človekove pravice (ESOHR) s sedežem v Berlinu navaja, da to pomeni 42-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023.

"Nekatere usmrtitve sploh niso izvršene zaradi kaznivih dejanj, ampak zaradi političnih prekrškov, kot sta 'ogrožanje nacionalne enotnosti' ali 'ogrožanje družbene varnosti'," je za Deutsche Welle povedal Kenneth Roth, nekdanji direktor organizacije Human Rights Watch in profesor na princetonski šoli za javne in mednarodne zadeve.

Političnim disidentom in zagovornikom pravic pogosto sodijo na skrivnostnem specializiranem kazenskem sodišču, ki velja za glavno protiteroristično sodišče v državi. Skupina za človekove pravice Amnesty International je v poročilu ugotovila, da oblasti uporabljajo to sodišče "kot orožje za sistematično utišanje drugače mislečih".

Povečanje števila usmrtitev je tudi v nasprotju z nedavnimi izjavami savdske komisije za človekove pravice. Julija je predsednica komisije za človekove pravice Hala Al Tuvaidžri Svetu ZN-a za človekove pravice povedala, da je "Savdska Arabija odločena napredovati v smeri doseganja najboljših mednarodnih standardov pri varstvu in spodbujanju človekovih pravic na podlagi uveljavljenih načel in vrednot".

Ali Adubisi, ki vodi nevladno organizacijo ESOHR, je dejal, da je njena izjava prazna. "Človekove pravice bi morale omogočiti kritiko, nadzor in odgovornost v avtoritarnem sistemu," je dejal za Deutsche Welle.

Število usmrtitev se je v Savdski Arabiji v preteklih letih strmo povečalo. Lani so usmrtili 172 ljudi, leta 2022 pa 196, kar je bilo trikrat več kot leto prej in sedemkrat več kot leta 2020.

Raziskovalec za Savdsko Arabijo pri organizaciji Human Rights Watch Joey Shea je dejal, da so smrtne kazni posledica neverjetno samovoljnega in krutega kazenskega sistema, ki omogoča usmrtitev posameznikov, ki niso bili deležni poštenega sojenja. Savdska Arabija naj bi se zavezala k zmanjšanju smrtnih kazni, zlasti pri nenasilnih dejanjih, povezanih z drogami in otroškimi prestopniki, je dejal Shea, vendar ravna popolnoma nasprotno.

Od stotih letošnjih usmrtitev je bilo 66 usmrčenih obtoženih umora, preostalih 34 pa je bilo obsojenih terorizma in kaznivih dejanj, povezanih z drogami. ESOHR trenutno spremlja primere devetih mladoletnikov, ki čakajo na smrtno kazen.