Sinvar je vodenje Hamasa prevzel po atentatu na Ismaila Hanijo julija letos. Foto: AP
Sinvar je vodenje Hamasa prevzel po atentatu na Ismaila Hanijo julija letos. Foto: AP

"Pripravili smo se na dolgotrajno vojno izčrpavanja, ki bo zlomila sovražnikovo politično voljo," je v pismu vodji hutijevcev Abdulu Maliku al-Hutiju dejal Sinvar in izrazil prepričanje, da bodo palestinski borci skupaj z zavezniškimi skupinami v Iraku, Libanonu in Jemnu, ki jih podpira Iran, na koncu premagali Izrael.

Vodja Hamasa je dejal, da so izraelski načrti za nevtralizacijo njihovega gibanja spodleteli. "Zagotavljam vam, da je odpor v redu. Pripravili smo se na dolgo bitko izčrpavanja," je zatrdil.

Vodja palestinskega gibanja je v sporočilu tudi čestital jemenskim hutijevskim upornikom za nedeljsko izstrelitev rakete proti osrednjemu Izraelu, ki je padla na nenaseljeno območje jugovzhodno od Tel Aviva in ni zahtevala žrtev. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da bodo hutijevci za napad plačali visoko ceno.

"Čestitam vam za vaš uspeh pri doseganju globine sovražne entitete," je v pismu voditelju hutijevcev dejal Sinvar, ki vodi Hamas v vojni proti Izraelu na območju Gaze, ki poteka od napada Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani.

Hutijevci sicer iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju, v nedeljo pa so z izstrelkom prvič dosegli tudi Izrael. Na napade jemenskih upornikov se z lastnimi napadi odzivajo zlasti oborožene sile ZDA in Velike Britanije.

Več žrtev novih izraelskih napadov

Izraelska vojska izvaja nove napade na Gazo, kjer je ubila več kot 20 ljudi, tudi več otrok in žensk. Izraelske sile so napadle begunsko taborišče Nusejrat v osrednji Gazi, v katerem je bilo ubitih najmanj 10 ljudi, okoli 15 je ranjenih, poroča Al Džazira.

Palestinska tiskovna agencija Vafa medtem poroča, da je med ubitimi več otrok in žensk. Izraelske sile so bombardirale hišo družine Al Kasas, poroča Vafa.

Žalovanje za ubitimi v izraelskih napadih v Deir el Balaju v osrednji Gazi. Foto: Reuters
Žalovanje za ubitimi v izraelskih napadih v Deir el Balaju v osrednji Gazi. Foto: Reuters

Taborišče Nusejrat je pogosto tarča izraelskega obstreljevanja. Junija so izraelski vojaki izvedli kopensko operacijo podnevi z namenom rešiti štiri izraelske ujetnike, zajete v taborišču. Pri tem je vojska bombardirala okoliško območje, streljale so tudi izraelske ladje.

V operaciji je bilo ubitih najmanj 274 Palestincev, na stotine je bilo ranjenih, izraelska stran pa jo je predstavila kot velik uspeh.

Prejšnji teden je Izrael napadel šolo, v katero so se zatekli razseljeni Palestinci. Ubitih je bilo najmanj 18 ljudi, od tega šest uslužbencev ZN-a.

Vafa poroča, da so izraelske sile v nedeljo izvedle tudi zračne napade na Beit Lahijo na severu Gaze in ubile najmanj dva človeka. Napadli so tudi šolo Gazi Al Šava v Bejt Hanunu, kjer so prav tako nameščeni razseljeni ljudje. Ni znano, koliko žrtev je povzročil napad.

V mestu Gaza pa je v napadih na dve soseski izraelska vojska ubila najmanj 10 ljudi. V soseski Zejtun je bilo ubitih najmanj šest ljudi, vključno z dvema otrokoma in žensko, v soseski Šejk Radvan pa so bili ubiti še štirje ljudje, vključno z žensko.

Na jugu Rafe so ekipe civilne zaščite našle dve trupli in rešile več ranjenih po napadu na dom družine Abu Šar.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem objavilo nove podatke, ki kažejo, da je bilo tam od 7. oktobra lani v izraelskih napadih ubitih najmanj 41.226 ljudi, ranjenih jih je bilo 95.413. Na tisoče ljudi je pogrešanih oziroma so zakopani pod ruševinami stavb, ki jih je uničila izraelska vojska.

Prizor iz begunskega taborišča Nusejrat po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Prizor iz begunskega taborišča Nusejrat po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Izraelska vojska priznala odgovornost

Medtem je izraelska vojska po več mesecih zanikanj sporočila, da obstaja "velika verjetnost", da je bil njen zračni napad novembra kriv za smrt treh izraelskih ujetnikov.

V nedeljo je vojska sporočila, da ni vedela, da so bili ujetniki v predoru v Gazo, ko je nanj izvedla napad 10. novembra lani.

Trupla ujetnikov, dveh vojakov in francosko-izraelskega državljana so našli 14. decembra, takrat pa vzroka smrti niso objavili.

"Ugotovitve preiskave kažejo veliko verjetnost, da je bila trojica ubita kot posledica zračnega napada med eliminacijo poveljnika Hamasove severne brigade Ahmeda Gandurja 10. novembra 2023," je po poročanju Al Džazire sporočila vojska.

Vojska je dodala, da "ni mogoče dokončno ugotoviti okoliščin njihove smrti".

Priznanje vojske bi lahko okrepilo pritisk na vlado izraelskega premierja Netanjahuja, da sprejme dogovor s Hamasom glede vrnitve preostalih ujetnikov.

To ni prvi primer, ko naj bi izraelska vojska ubila izraelske ujetnike v Gazi. Decembra je ustrelila tri ujetnike, ki so bili brez zgornjih oblačil in so nosili belo zastavo.