Gaza je priča vsakodnevnim izraelskim napadom. Foto: Reuters
Gaza je priča vsakodnevnim izraelskim napadom. Foto: Reuters

Izrael je napad izvedel med jutranjo molitvijo, ko naj bi šolo zadele tri izraelske rakete. Civilna zaščita v Gazi je napad opisala kot "grozljiv pokol", v katerem je bilo ubitih več kot sto ljudi, na desetine pa jih je bilo ranjenih. Številni naj bi bili ujeti v ruševinah.

Izraelska vojska je po napadu sporočila, da so njene zračne sile v šoli Tabaen blizu mošeje v soseski Daraj napadle poveljniški in nadzorni center, ki je služil kot skrivališče Hamasovih teroristov in poveljnikov.

Kot je zatrdila izraelska vojska, so bili pred napadom sprejeti številni ukrepi, s katerimi so zmanjšali tveganje za civiliste. Izraelska vojska je pri tem znova poudarila, da Hamas sistematično krši mednarodno pravo, saj deluje iz civilnih skrivališč, civiliste pa izrablja kot živi ščit za svoje teroristične dejavnosti.

Na začetku tega tedna je Izrael v Gazi že napadel dve šoli, kjer sta bila po njegovih navedbah skrita poveljniška centra Hamasa.

Palestinsko gibanje Islamski džihad je v odzivu opozorilo, da napad med jutranjo molitvijo potrjuje, da je bil sovražnikov cilj pobiti čim več civilistov, vključno z otroki in starejšimi. Izraelska vojska za napade na šole uporablja enako lažno pretvezo kot za napade za uničenje bolnišnic na območju Gaze, so navedli.

Vojna v Gazi je izbruhnila po napadu Hamasovih borcev na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo približno 1200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je zajel tudi približno 250 talcev, med njimi jih je 111 še vedno v ujetništvu gibanja na območju Gaze. V izraelskih povračilnih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih že skoraj 40.000 ljudi.

Blinken zagotovil Galantu trdno podporo ZDA

Zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu ni v nikogaršnjem interesu, je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken v petkovem telefonskem pogovoru z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom.

Blinken je ob povečani napetosti na Bližnjem vzhodu po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra zagotovil Galantu podporo Washingtona, je navedel tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Blinken je "znova potrdil, da so ZDA trdno zavezane varnosti Izraela, in razpravljal o tem, da zaostrovanje ni v interesu nobene strani", je pojasnil Miller. Prav tako je Blinken v telefonskem pogovoru znova poudaril, da je treba nujno doseči prekinitev ognja v Gazi, ki bi zagotovila izpustitev talcev, omogočila povečanje humanitarne pomoči in ustvarila pogoje za širšo stabilnost v regiji. Iran v izjavi ni bil neposredno omenjen.

ZDA, Egipt in Katar so v četrtek v skupni izjavi pozvali Izrael in Hamas, naj 15. avgusta v Dohi ali Kairu nadaljujeta pogajanja za sklenitev sporazuma o prekinitvi ognja na območju Gaze. Izrael je sporočil, da se strinja z nadaljevanjem pogovorov.