Izliv nafte v Mehiškem zalivu je bil največji v zgodovini ZDA. Foto: EPA
Izliv nafte v Mehiškem zalivu je bil največji v zgodovini ZDA. Foto: EPA
Zamašili naftno vrtino

Novico so potrdili tudi na ameriškem zveznem uradu za reguliranje energije iz oceana, kjer so dejali, da so vrtino dobesedno ''ubili". To jim je naposled uspelo z vlivanjem cementa štiri kilometre pod morsko gladino skozi pomožno vrtino.

Eksplozija na naftni ploščadi Deepwater Horizon je odjeknila 20. aprila, ko je življenje izgubilo 11 delavcev. Naftna ploščad se je nato potopila, iz vrtine pa je začela bruhati nafta.

Od aprila do 15. julija se je v morje izlilo okoli 780 milijonov litrov nafte, kar je v zalivu, ob katerem je narodni park, povzročilo ekološko katastrofo. Posledice so občutili tudi prebivalci obalnih mest, ki se preživljajo večinoma s sezonskim ulovom rakcev.

Podjetje BP je ob tem ustanovilo poseben kompenzacijski sklad 20 milijard dolarjev, ki je namenjen tamkajšnjemu prebivalstvu. Še dodatnih osem milijard dolarjev so namenili za čiščenje morja in obrežja, na katerem so še vedno vidni delčki katrana.

Na začetku avgusta so z BP-ja sporočili, da so v Mehiškem zalivu očistili ali pa se je po naravni poti razgradilo okoli tri četrtine nafte. Preostala četrtina pa naj bi se po podatkih BP-ja "razgradila hitro".

Zamašili naftno vrtino