Rusija meni, da Natovi letalski napadi dovoljujejo libijskim upornikom, da ne sedejo za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Rusija meni, da Natovi letalski napadi dovoljujejo libijskim upornikom, da ne sedejo za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Tarča Natovih napadov
Nato je napadel komunikacijsko infrastrukturo. Foto: EPA
Misrata
Razmere v Misrati, kjer so ujeti tudi številni tuji delavci, so katastrofalne. Foto: EPA
Libija
Akcija zavezniških sil, ki se je sprva imenovala Odisejeva zora, potem ko je njeno vodenje prevzel Nato, pa se je preimenovala v Združeni zaščitnik, poteka že mesec dni. Foto: Reuters
Libijski upornik v Italiji

Britanski zunanji minister William Hague je napovedal, da bodo v Bengazi na vzhodu Libije, ki velja za trdnjavo upornikov proti režimu Moamerja Gadafija, napotili do 20 "izkušenih vojaških svetovalcev", ki bodo uporniškim silam pomagali pri organizaciji, vendar pa ne bodo sodelovali pri urjenju ali načrtovanju vojaških operacij.

Vojaški častniki se bodo pridružili britanskim diplomatom, ki že sodelujejo z voditelji upornikov v Bengaziju. Dodatno osebje bo "omogočilo Veliki Britaniji nadaljevati že obstoječa prizadevanja, da bi podprli in svetovali prehodnemu nacionalnemu svetu, kako bolje zaščititi civiliste".

Nacionalnemu svetu bodo še posebej svetovali, kako izboljšati svojo vojaško organizacijsko strukturo, komunikacije in logistiko, vključno z boljšo razdelitvijo človekoljubne pomoči in nudenjem zdravniške pomoči.

Hague je pojasnil, da je napotitev vojaških častnikov "povsem v skladu" z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki dovoljuje zračne napade v Libiji z namenom zaščititi civiliste pred napadi Gadafijevih sil.

Težko orožje v okolici šol, bolnišnic in mošej
ZN je medtem pozval k premirju v obleganem mestu Misrata, ki ga napadajo vladne sile. Po trditvah svetovne organizacije je bilo v teh napadih ubitih najmanj 20 otrok.

Tiskovna predstavnica Unicefa Marixie Mercado je dejala, da so po 50 dneh spopadov razmere v tretjem največjem libijskem mestu veliko hujše, kot so sprva domnevali, in se lahko še poslabšajo, če ne bodo sklenili premirja.

Po poročanju humanitarnih organizacij v mestu primanjkuje hrane, zdravil in drugih nujnih potrebščin, medtem ko na tisoče ranjencev in tujih delavcev čaka v tamkajšnjem pristanišču na evakuacijo. Gadafijeve sile nameščajo težko orožje v bližini bolnišnic, šol in mošej, kar predstavlja veliko težavo za Natove pilote pri bombardiranju.

Tripolis, Sirta in Azizija so bili v noči s ponedeljka na torek tarča Natovih letalskih napadov, katerih cilj so bili poveljniški centri in komunikacijska infrastruktura Gadafijevih sil. Namestnik libijskega zunanjega ministra Haled Kaim je dejal, da so Natova letala napadla infrastrukturo fiksne in mobilne telefonije v okolici Sirte.

"Gadafi izreče veliko nesmislov"
Libijska vlada je medtem privolila v dostop humanitarnih delavcev na področja pod njenim nadzorom.

Predstavniki ZN-ovega Urada za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) so od libijskih oblasti dobili dovoljenje za prihod dobrodelnih delavcev v Libijo. ZN namerava v Misrato poslati skupino delavcev, da ugotovijo razmere in določijo najnujnejše ukrepe, temu pa naj bi v najkrajšem mogočem času sledile pošiljke hrane, vode in zdravil.

Vodja Rdečega polmeseca v Misrati Omar Abu Zadžid je že dejal, da dvomi o obljubah režima Gadafija, da bo ZN-u zagotovil dostop do Misrate. "Gadafi izreče veliko nesmislov. Želimo pomagati ljudem v Misrati, vendar pa ne zaupamo Gadafiju," je dejal Abu Zadžid.

V Tunizijo prebežalo 10.000 Libijcev
Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) je sporočil, da je v zadnjih desetih dneh iz hribovitega zahodnega dela Libije, ki ga oblegajo Gadafijeve sile, v Tunizijo pribežalo okoli 10.000 Libijcev. "Prejšnji konec tedna je na območje Dehibe na jugu Tunizije prispelo okoli 6.000 Libijcev. Na splošno mislimo, da je na to območje v zadnjih desetih dneh prispelo kakih 10.000 Libijcev," je povedal tiskovni predstavnik UNHCR-ja Andrej Mahečić. Večina beguncev je iz Naluta, ki je od tunizijske meje oddaljen okoli 50 kilometrov.

Svetovni program ZN-a za hrano (WFP) pa je sporočil, da je odprl nov koridor človekoljubne pomoči na zahodu Libije, ki omogoča oskrbo s hrano za okoli 50.000 ljudi za mesec dni. Konvoj osmih tovornjakov, naloženih z moko in visokoenergetskimi keksi, je v ponedeljek prečkal mejni prehod Ras Džedir na zahodu Libije na meji s Tunizijo.

Zahod upornikom podporo, ti Zahodu nafto?
Italijanski zunanji minister Franco Fratini je po srečanju z vodjo glavnega libijskega uporniškega sveta Mustafom Abdelom Džalilom dejal, da bodo na srečanju zahodnih in bližnjevzhodnih držav naslednji mesec v Rimu skušali najti način, kako omogočiti prodajo nafte z območij, ki so pod nadzorom upornikov, na svetovnih trgih. Zaradi sankcij ZN-a, ki so bile namenjene omejitvi Gadafija, uporniki namreč ne morejo prodajati nafte.

Džalili se je zahvalil Italiji za njeno podporo in ponovil, da bo prihodnja uporniška vlada spoštovala vse obstoječe pogodbe in trgovinske dogovore s tujimi partnerji. Dodal je, da bodo posebej naklonjeni tistim, ki jih podpirajo že od vsega začetka.

Libijski upornik v Italiji