Bodo pilote britanskega kraljevega letalstva začeli pošiljati v smrt? Foto: EPA
Bodo pilote britanskega kraljevega letalstva začeli pošiljati v smrt? Foto: EPA
Japonske kamikaze
Japonci so imeli med drugo svetovno vojno veliko pilotov, ki so se bili pripravljeni žrtvovati za svojo domovino. Foto: Reuters

Na idejo, da bi britanski kraljevi piloti postali kamikaze, je prišel vicemaršal britanskega kraljevega letalstva (RAF) David Walker.

Walker naj bi pilote spodbujal k razmišljanju, kako bi reagirali, če bi morali izbirati med življenjem in smrtjo. "Piloti so morali le premisliti, kaj bi storili v najhujšem scenariju, če bi imeli pred seboj talibanskega bojevnika ali upornika Al Kaide in bi jim zmanjkalo streliva," je dejal Walker.

Novico je potrdilo tudi britansko obrambno ministrstvo, a obenem poudarilo, da gre zgolj za morebitne scenarije. V Walkerjev zagovor so povedali, da so to odločitve, ne glede na to kako nemogoče in strašljive so, ki jih morajo piloti občasno sprejeti. "In to je eden od razlogov, da jih Britanci tako zelo spoštujejo," je bilo mogoče slišati na ministrstvu.

Piloti predloga ne odobravajo
Vendar pa predlog med britanskimi piloti ni naletel na preveliko odobravanje. Nekdanji RAF-ov pilot John Nicol, katerega letalo je bilo strmoglavljeno v Zalivski vojni, je povedal, da so piloti vedno pripravljeni tvegati svoje življenje - tudi do te mere, da so se pripravljeni s svojim letalom zaleteti v sovražnika, če bi bilo to potrebno. "Take stvari so se vedno dogajale. Vendar pa je razlika med tem, če se sam odločiš, da se boš žrtvoval za dobro svoje države, kot pa če ti nekdo ukaže, da moraš narediti samomor," je povedal Nicol.

Kamikaze je japonska beseda za divji veter. Sicer pa so bili kamikaze med drugo svetovno vojno japonski piloti, ki so se s svojimi letali podali na samomorilsko misijo.