Foto:
Foto:
Bodo srbske oblasti končno prijele Ratka Mladića?

Del Pontejeva je po pogovarih s predsednikom Srbije in Črne gore Svetozarjem Marovićem in zunanjim ministrom SČG-ja Goranom Svilanovićem povedala, da imajo informacije, da je general Ratko Mladić, eden glavnih osumljencev Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji, še vedno na območju Srbije.

Informacije o Mladićevi prisotnosti na območju Srbije je pripravljena deliti z oblastmi v Beogradu, je še dejala Del Pontejeva in dodala, da so kljub izboljšanemu sodelovanju med sodiščem in Beogradom še vedno pojavljajo problemi.

Zunanji minister Srbije in Črne gore Goran Svilanović je povedal, da so se na petkovem srečanju pogovarjali tudi o dostopu haaškega sodišča do podatkov in o razrešitvi odgovornosti potencialnih prič do izdaje državnih skrivnosti.

Mladić do konca leta za zapahi?
General Ratko Mladić in nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki ju obtožujejo odgovornosti za pokol Muslimanov v Srebrenici leta 1995, sta glavna osumljenca haaškega sodišča in oba še vedno na prostosti. Za Karadžića se domneva, da se skriva v goratih predelih vzhodne Bosne ali v rodni Črni gori, medtem ko naj bi Mladića že večkrat videli v Srbiji.

Srbski predsednik vlade Zoran Živković je že večkrat poudaril, da oblasti v Beogradi nimajo podatkov o tem, kje je Mladić. Ob tem pa je obljubil, da bodo Mladića do konca leta prijeli ali pa dokazali, da ga na srbskem ozemlju ni.

V ponedeljek še v Zagreb
Del Pontejeva, ki je letos že večkrat obiskala Beograd, se bo v ponedeljek odpravila še na obisk v Zagreb, kjer bo pritisnila na hrvaške oblasti, da aretirajo generala Anteja Gotovino, najbolj iskanega hrvaškega osumljenca haaškega sodišča.

Sredi oktobra bo Carla Del Ponte, ki je svoj drugi štiriletni mandat kot glavna tožilka haaškega sodišča začela septembra, o svojem delu poročala Varnostnemu svetu ZN-a.