Foto:
Foto:

Glede Hrvaške je Del Pontejeva menila, da vlada v Zagrebu večino njenih zahtev obravnava resno in profesionalno. Je pa spomnila, da so hrvaške oblasti odgovorne, ker je general Gotovina še vedno na prostosti. Glavna tožilka haaškega sodišča Del Ponte meni, da želi Beograd v primeru nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića ohraniti ključne dokumente, ki bi lahko prispevali dokaze o vpletenosti beograjskih oblasti v zločine med vojno v BiH-u.

Ocena sodelovanja Zagreba s haaškim sodiščem naj bi sicer imela pomemben vpliv tako na proces ratifikacije sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju med Hrvaško in Evropsko unijo kot tudi na izpolnjevanje političnih meril za vstop v EU.

Hrvaški odzivi na poročilo Del Pontejeve
Po besedah podpredsednika hrvaške vlade Gorana Granića je poročilo Carle Del Ponte v okvirih tistega, kar so na Hrvaškem pričakovali. Ob tem je izrazil upanje, da se bo pokazalo, da se Hrvaška resnično zaveda svojih obveznosti. Kot je dodal, so bile izjave Del Pontejeve "izpeljanke izjav, ki jih je tožilka dala med svojim zadnjim obiskom v Zagrebu". Dodal je še, da so bili poudarki v poročilu določeni v skladu s potrebami tožilstva, ki po njegovem mnenju skuša dobiti več časa za delo, zato prelaga odgovornost na države, ki ne sodelujejo ali pa so pri sodelovanju počasne.