Demokratski kongresniki so popustili predsedniku Bushu in bodo po vsej verjetnosti potrdili nov zakon. Foto: EPA
Demokratski kongresniki so popustili predsedniku Bushu in bodo po vsej verjetnosti potrdili nov zakon. Foto: EPA
George Bush
Predsednik Bush je dosegel svojo prvo zmago nad demokrati. Foto: EPA

V novem zakonu sporne zahteve, da mora administracija predsednika Georgea Busha v zameno za potrditev zakona o financiranju vojn v Iraku in Afganistanu določiti začetek datuma umika ameriških enot iz Iraka, ni več.

Novi zakon, ki ga bodo podprli republikanci in le nekaj demokratov, je za demokrate sprejemljiv predvsem zato, ker vsebuje tudi določilo o povečanju minimalne plače in dodatnih sredstev za zdravstveno zavarovanje otrok in vojnih veteranov.

Demokrati so se hoteli izogniti obtožbam
Demokrati so zakon potrdili, ker se niso hoteli izpostaviti obtožbam, da ne podpirajo ameriških vojakov v Iraku. Z odločitvijo demokratov, da podprejo zakon, je zadovoljna tudi Bela hiša, demokrati pa od predsednika Busha v zameno pričakujejo, da bo pri postavljanju zahtev iraški vladi premiera Nurija Al Malikija, predvsem glede vloge ameriških sil v državi, bolj odločen.

Prvi poraz demokratov
Demokrati, ki so na lanskih volitvah v kongres dobili večino in obljubili, da bodo ameriške vojake odpoklicali iz Iraka, so tako morali priznati svoj prvi poraz. Že večkrat so poskusili in predlagali zakon, kjer so v zameno za odobrenih 120 milijard dolarjev za vojaške operacije zahtevali, da se ameriški vojaki iz Iraka začnejo umikati 1. oktobra, a je predsednik Bush na vse predloge zakonov vložil veto in zagrozil, da bo tako storil tudi v prihodnje.

Zapleteno glasovanje v želji po uspehu
Pričakovati je, da bodo zakon potrdili še ta teden. Najprej bodo o njem glasovali v predstavniškem domu, kjer bo glasovanje potekalo v dveh delih. Prvi del glasovanja bo o delu zakona, ki govori o denarju za vojno, drugi del pa o porabi za vse ostalo. Tako bodo nasprotniki vojne lahko glasovali za domačo porabo, ne pa tudi za porabo denarja za vojni, kjer je podpora republikancev dovolj. Ko bo predlog potrjen, bo o celotnem besedilu odločal še senat, zadnjo besedo pa bo imel predsednik Bush, ki naj bi predlog na mizo dobil najkasneje do petka.