Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na severu države so razglasili najvišjo, rdečo stopnjo nevarnosti.

Šlo naj bi za najmočnejšo poletno nevihto na Nizozemskem doslej. V Haarlemu blizu Amsterdama je umrla 51-letna ženska, potem ko je na njen avtomobil padlo drevo.

Amsterdamsko letališče Schiphol je sporočilo, da bo zaradi močnega vetra, dežja in slabe vodljivosti zračni promet "zelo omejen" najmanj do 16. ure. Odpovedali so okoli 400 poletov. Prav tako so odpovedali železniške prevoze do Londona, Kölna in Hamburga, je sporočil nizozemski železniški operater NS.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obalna straža je medtem rešila ljudi z ladje v bližini Volendama in jahte v bližini Urka na severu države, potem ko sta se zaradi neurja znašli v težavah. Na severu so oblasti pred tem že zaustavile železniški promet in posvarile pred prevračanjem tovornjakov in padci dreves na ceste.

Sunki do 146 kilometrov na uro

Nekatere šole so zaprte. Oblasti so prebivalce na severu države pozvale, naj ostanejo doma in preobremenjene reševalne službe pokličejo le, ko je ogroženo življenje.

Nizozemska vremenska služba KNMI je za štiri severne pokrajine izdala opozorilo rdeče stopnje. V pristanišču IJmuiden pri Amsterdamu so izmerili sunke vetra s hitrostjo tudi do 146 kilometrov na uro, kar je najmočnejši veter, ki so ga v državi kadar koli izmerili poleti.

Na Nizozemskem sezona neviht sicer običajno traja od oktobra do aprila. Država je še posebej ranljiva za učinke podnebnih sprememb in ekstremne vremenske razmere, saj približno tretjina države leži pod morsko gladino.