Gasilci, reševalci in policija na kraju eksplozije. Foto: AP
Gasilci, reševalci in policija na kraju eksplozije. Foto: AP

"Pred sedežem podjetja Turkish Aerospace Industries je bil izveden teroristični napad," je na omrežju X sporočil Yerlikaya. Dodal je, da sta bila "dva terorista onesposobljena". Šlo naj bi za žensko in moškega.

Dodal je, da je z napadom najverjetneje povezan v Turčiji prepovedan PKK. "Postopek identifikacije in iskanje prstnih odtisov se nadaljujeta, ugotovili bomo, katera teroristična organizacija stoji za napadom (...). Način izvedbe dejanja je zelo verjetno povezan s PKK-jem," je dejal.

Preiskava dogodka v kraju Kahramankazan, dobrih 50 kilometrov severno od turške prestolnice, poteka.

Zaposlene v podjetju, ki se ukvarja z razvijanjem in proizvajanjem letalske in vesoljske tehnologije, so po eksploziji odpeljali na varno, okolico prizorišča pa so pristojni ogradili, poroča BBC.

Nadzorne kamere naj bi razkrile, da sta dva napadalca izstopila iz taksija in začela streljati na civiliste v bližini, preden sta se odpravila proti podjetju. Televizija NTV je medtem poročala o "skupini teroristov" in samomorilskem napadu, med katerim naj bi se eden od napadalcev razstrelil.

Napad se je zgodil v času, ko je Erdogan na vrhu BRICS-a. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v času, ko je Erdogan na vrhu BRICS-a. Foto: Reuters

Erdogan v času dogodka v Rusiji

Na dogodek se je odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je trenutno na vrhu skupine največjih gospodarstev v vzponu (BRICS). "Obsojam ta grozljivi teroristični napad," je ob robu vrha v Kazanu v Rusiji dejal turški predsednik, ki se je danes tudi sešel z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. "Z velikim veseljem vas pozdravljamo v Kazanu, a preden začnemo delo, bi rad izrazil sožalje v povezavi s terorističnim napadom," je Erdoganu dejal Putin.

Župan Ankare Mansur Yavas je v odzivu sporočil, da ga je novica o dogodku globoko razžalostila. Obsodil je terorizem, svojcem mrtvih izrekel sožalje, ranjenim pa je zaželel hitro okrevanje.

Na napad se je odzval tudi generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte in izrazil zaskrbljenost. "Odločno obsojamo terorizem v vseh njegovih oblikah in pozorno spremljamo razvoj dogodkov," je zapisal nekdanji nizozemski premier in dodal, da se je po napadu po telefonu pogovarjal z Erdoganom.

Teroristični napad v Turčiji