Na kraju napada ljudje pišejo sporočila, puščajo cvetje in prižigajo sveče. Foto: Reuters
Na kraju napada ljudje pišejo sporočila, puščajo cvetje in prižigajo sveče. Foto: Reuters

Oblasti v severnem Porenju in policija govorijo o brutalnem, pretresljivem napadu in ne izključujejo možnosti terorističnega motiva, je s popoldanske novinarske konference nemške policije poročala dopisnica Maja Derčar.

Policija je v Düsseldorfu prijela 15-letnika in preverja, ali je ta tik pred dejanjem govoril z napadalcem in ga torej pozna. Pogovor naj bi slišali dve priči.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da sta ga slišali dve ženski, kako se je pogovarjal o napadu. Sumijo ga, da je vedel za načrtovanje napada in tega ni prijavil policiji. Ni znano, ali gre za dejanskega napadalca v Solingenu.

O videzu in izvoru storilca je veliko nasprotujočih si informacij, policija še zaslišuje priče in zbira in informacije.

Policija je na tiskovni konferenci zatrdila, da pred festivalom ni bilo nobene posebne teroristične grožnje in da ni bilo vzpostavljenega varnostnega območja.

Napad na Festivalu raznolikosti

Napad se je zgodil v petek zvečer okoli 21.40 na festivalu ob 650. obletnici mesta Solingen v Severnem Porenju - Vestfaliji, najbolj naseljeni nemški zvezni deželi, ki meji na Nizozemsko. Napad se je zgodil pred odrom na trgu Fronhof, na katerem so igrale glasbene skupine, je poročal nemški časopis Bild, napadalec pa naj bi meril v vratove žrtev.

V napadu so bili ubiti trije ljudje, 56-letna ženska in dva moška s starostjo 57 in 67. Osem ljudi je bilo ranjenih, od tega štirje huje, štirje lažje, poroča Maja Derčar. Pobegnil je v splošni paniki, ki je nastala.

Napad se je zgodil na Festivalu raznolikosti, na katerem so pričakovali 75.000 ljudi. Oblasti so odpovedale vse druge prireditve. Notranji minister zvezne dežele Herbert Reul je v soboto zgodaj zjutraj obiskal prizorišče in novinarjem povedal, da je bil to napad na človeško življenje, vendar ni želel ugibati o nagibu.

Napadalec je obiskovalce napadal vsepovprek. Uporabljal je nož z dolgim rezilom, ki naj bi ga našli v smetnjaku v središču mesta, poroča Radio Slovenija. Na kraju napada pa so kasneje našli še več nožev in ugotavljajo, ali je bil kateri izmed njih uporabljen v napadu.

Tiskovni predstavnik policije je dejal, da o domnevnem storilcu ne morejo posredovati nobenih podrobnosti. Župan mesta Tim-Oliver Kurzbach je v izjavi, objavljeni na spletu, dejal, da je mesto v šoku in globokem žalovanju.

Glede na dosedanje izjave naj bi žrtve izbral naključno.

Scholz je pozval k ostri kazni za storilca

Napad se je zgodil v petek zvečer. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v petek zvečer. Foto: Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je pozval k prizadevanjem za čimprejšnje pridržanje storilca in k ustrezni kazni. "Ne moremo sprejeti nečesa takšnega v naši družbi in nikoli se ne bomo navadili na to. Ukrepati moramo z vso močjo zakona," je sporočil in napovedal pomoč mestu ter vsem prizadetim.

Podobno je nujnost tega, da storilec odgovarja za svoja dejanja, v odzivu izpostavil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. V pogovoru z županom Solingena je izrazil pretresenost zaradi dejanja.

Notranja ministrica Nancy Faeser je v izjavi na omrežju X zagotovila, da oblasti delajo vse, da bi izsledile storilca in odkrile nagib za napad. Zvezna vlada zagotavlja podporo lokalni policiji, sama pa je v stalnem stiku z notranjim ministrom Reulom, je zagotovila.

"Brutalni napad na mestni festival v Solingenu nas je globoko pretresel. Žalujemo za ljudmi, ki jim je bilo življenje odvzeto na grozljiv način," je še dodala.