Zadnje slovo v celovški stolnici. Foto: EPA
Zadnje slovo v celovški stolnici. Foto: EPA
Strta žena Claudia s hčerko. Foto: Reuters
Pogreb Haiderja

Na žalni slovesnosti v središču Celovca, ki je trajala več ur, se je zbralo nekaj manj kot 30.000 ljudi, kar je bilo manj od pričakovanj. Pokojni je od četrtka ležal v poslopju koroškega deželnega zbora v Celovcu, kjer se je od njega poslovilo že na tisoče ljudi. Krsto so najprej prenesli na dvorišče deželnega dvorca, kjer je potekalo žalno slavje v najožjem krogu.

Med govorniki tudi Gusenbauer
Pogrebni sprevod se je nadaljeval do Novega trga v središču mesta, kjer je potekala javna žalna slovesnost. Na njej je govorilo šest govornikov, med njimi tudi odhajajoči avstrijski kancler Alfred Gusenbauer in vršilec dolžnosti koroškega deželnega glavarja Gerhard Dörfler. Povabljeni gosti so se potem udeležili maše v celovški stolnici.

Navzoča vsa domača politična elita
Žalne slovesnosti so se udeležili številni ugledni gosti tako iz domovine kot tujine. Med njimi tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, ob Gusenbauerju so v Celovec prišli še njegov namestnik Wilhelm Molterer in številni ministri odhajajoče vlade ter nekateri predsedniki avstrijskih parlamentarnih strank. Slovesnosti sta se udeležila predsednika italijanskih dežel Furlanija - Julijska krajina in Veneto, Renzo Tondo in Gianfranco Galan, prišel pa je tudi sin libijskega voditelja, Seif Gadafi, ki je bil Haiderjev prijatelj.

Izredne razmere v prometu
Avstrijske železnice so za danes priskrbele posebne vlake, zanimanje medijev je ogromno, avstrijska nacionalna televizija je dogajanje prenašala v živo. Središče Celovca je bilo od polnoči zaprto za ves promet, čez dan pa so v mestu veljale izredne razmere.

Podrobnosti o pogrebu so še skrivnost
Pozneje so Haiderjevo truplo prepeljali v Beljak, kjer ga bodo upepelili, žaro pa pokopali v najožjem družinskem krogu v njegovem domačem kraju. Kdaj bo pogreb, je za zdaj skrivnost.

Vozil 142 kilometrov na uro
58-letni politik je prejšnjo soboto zgodaj zjutraj v naselju Ilovje v bližini Celovca po prehitevanju zletel s ceste in zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl na poti v celovško bolnišnico. Pred nesrečo je vozil s hitrostjo 142 kilometrov na uro, čeprav je bila tam omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, v krvi pa je imel 1,8 promila alkohola.
C. R.

Pogreb Haiderja