Uporniki se vse bolj približujejo Tripolisu. Foto: EPA
Uporniki se vse bolj približujejo Tripolisu. Foto: EPA
Tripolis
Predstavniki libijske vlade so dejali, da so sile Nata podcenile podporo, ki jo med Libijci uživa Gadafi. Foto: EPA

Po besedah upornikov je v njihovih rokah mesto Garjan južno od Tripolisa, kar pomeni, da so vladne sile odrezane od glavne poti, ki vodi v libijsko prestolnico.

"Garjan je popolnoma v rokah revolucionarjev," je sporočil tiskovni predstavnik upornikov Abdulrahman in dodal, da je Gadafi zdaj izoliran. "Odrezan je od zunanjega sveta," je pojasnil.

Uporniki naj bi še vedno imeli premalo borcev za popoln napad na Tripolis, vendar zdaj upajo, da sta z obkolitvijo mesta bližje padec Gadafijevega režima in upor v sami v prestolnici.

Tiskovni predstavnik Gadafijeve vlade Musa Ibrahim je priznal, da so uporniki v Garjanu, a je zatrdil, da so jih vladne sile sposobne pregnati iz mesta.

V preteklosti so uporniki imeli kar nekaj težav, da so obdržali položaje, ki so jih zasedli, saj so vladne sile vrnile udarec in jih pregnale nazaj.

Gadafi še vedno s podporo ključnih klanov
Visoki predstavnik libijske obveščevalne službe, brigadir general Hadi Al Udžaili, ki so ga prejšnji teden zajeli uporniki, je dejal, da ima Gadafi na območju Tripolisa še vedno veliko podpore, zato po njegovih besedah prestolnica ne bo še tako hitro padla v roke upornikov.

"Gadafi ima še vedno podporo ključnih klanov. Še vedno je močan. Sicer je ogrožen, a pregnati ga bo zelo težko. Klani so ključni. Ima njihovo podporo," je zatrdil ujeti predstavnik Gadafijevega režima.

Scud pristal v puščavi
Predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je sporočil, da so Gadafijeve sile prvič do zdaj proti upornikom uporabile balistično raketo scud, ki pa je padla v puščavi in pri tem ni zahtevala žrtev.

Scud je bil izstreljen v nedeljo zjutraj iz kraja, ki leži okoli 80 kilometrov vzhodno od Sirte, rojstnega mesta Gadafija, in je pristal vzhodno od strateško pomembnega naftnega mesta Brega. Za zdaj še ni jasno, s kakšnim namenom so vladne sile izstrelile raketo.

Panetta: Prebeg dokaz šibkosti Gadafija
Ameriški obrambni minister Leon Panetta je ocenil, da so Gadafijeve sile oslabljene, dnevi libijskega voditelja pa se zdijo šteti. "Ta zadnji prebeg je le še en dokaz tega, kako šibke so njegove sile," je Panetta dejal v Washingtonu, pri tem pa naj bi imel v mislih libijskega notranjega ministra Naserja Al Mabruja Abdulaha, ki je z devetimi člani svoje družine v ponedeljek prišel v Egipt in po poročanju nekaterih medijev prebegnil.

"Gadafi ne bo zapustil Libije"
Po poročanju nekaterih virov na otoku Džerba v sosednji Tuniziji potekajo pogovori med uporniki in predstavniki Gadafijevega režima, kar so zanikali tako uporniki kot vlada.

V Tripolisu so zanikali, da bi potekali pogovori z uporniki in pogajanja o prihodnosti dolgoletnega libijskega voditelja. Po njihovih besedah je to del medijske kampanje proti Gadafiju.

"Voditelj je tukaj v Libiji in se bori za svobodo našega naroda. Libije ne bo zapustil," je povedal vladni tiskovni predstavnik Ibrahim.