Gašenje v parku Dadia. Foto: EPA
Gašenje v parku Dadia. Foto: EPA

Grčijo še naprej pesti vročinski val, ki se je začel v soboto in bo po napovedih trajal do deset dni. Temperature naj bi se v nekaterih regijah povzpele tudi do 42 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za obvladovanje požara v parku Dadia, ki je izbruhnil v četrtek, je bilo danes na požarišče napotenih 320 gasilcev, dve letali in štirje helikopterji. Nekatere okoliške vasi so evakuirali, požar pa naj bi uničil že skoraj 500 hektarjev gozda.

Dadia je eno najpomembnejših zavarovanih naravnih območij v Evropi, ki je idealen habitat za redke ptice in je dom edine populacije črnih jastrebov na Balkanu. Na tem območju živijo tri od štirih vrst evropskih jastrebov – črni, beloglavi in egipčanski – ter 36 od 38 evropskih vrst ptic ujed. Prav tako v parku živijo 104 vrste metuljev, 13 vrst dvoživk, 29 vrst plazilcev in približno 65 vrst sesalcev, od tega 24 vrst netopirjev.

"To je težka bitka in boj za preživetje tega izjemnega ekosistema. Po boju pa bodo morali strokovnjaki odpraviti težave, ki jih je povzročil požar," je dejal grški minister za podnebne spremembe in civilno zaščito Hristos Stilianides, ki je konec tedna obiskal prizadeto območje. Poudaril je tudi, da bo treba v prihodnosti okrepiti odpornost ekosistema parka Dadia.

Grška civilna zaščita je medtem sporočila, da zaradi vročinskega vala in močnega vetra po državi obstaja velika nevarnost novih gozdnih požarov. Požari že divjajo na severu, vzhodu in jugu Grčije, tudi na otoku Lesbos, kjer so v nedeljo evakuirali okoli 200 ljudi, navaja AFP.

Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da podnebne spremembe krepijo ekstremne vremenske pojave, vključno z vročinskimi valovi, sušami in poplavami, ki so jih v zadnjih tednih zaznali po celem svetu. Opozarjajo pa tudi, da bodo ti dogodki verjetno vse pogostejši in intenzivnejši.

Napredek pri gašenju v Španiji

Gasilci na otoku Tenerife so poročali o napredku pri gašenju požara in upajo, da bodo plameni tam kmalu pod nadzorom. Zaradi požara so že evakuirali 585 prebivalcev La Guanche in štirih drugih skupnosti. Prav tako pa je požar uničil več kot 2150 hektarjev površin, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti.

Pohodnike in turiste so oblasti opozorile, naj se zaradi bližnjega požara izogibajo narodnemu parku Teide. Za gašenje požara je bilo napotenih približno 150 reševalnih ekip, ki so v nedeljo zaradi večje vlažnosti in šibkejšega vetra zaznale napredek. Na otoku so se umirile tudi visoke temperature, ki so padle na približno 30 stopinj Celzija.

Tudi gasilci, ki se borijo z drugimi požari po preostalih delih Španije, so uspeli številne požare obvladati ali pa so jih popolnoma pogasili. Vseeno pa so prebivalce Murcie, Córdobe in Seville opozorili, da se lahko temperature danes znova povzpnejo do 43 stopinj Celzija.

Oblasti v Španiji prav tako opozarjajo, da so dolgotrajna suša, izredno toplo vreme in močni vetrovi ustvarili razmere, ki so znatno povečale verjetnost novih požarov v naravi.

Požar na otoku Tenerife. Foto: EPA
Požar na otoku Tenerife. Foto: EPA

Več kot 400 požarov v Srbiji

Med vikendom pa je v Srbiji prišlo do 409 požarov na prostem, zaradi česar je bilo aktiviranih več kot 1100 gasilcev, je za javno televizijo RTS dejal načelnik srbske uprave gasilsko-reševalnih enot Goran Nikolić. Po njegovih navedbah so gasilci opravili skoraj 600 intervencij, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Samo v Beogradu so od petka popoldne do nedelje zvečer zaznali kar 30 požarov na prostem.
"Pravočasno obvestilo pomeni, da bomo rešili življenja in da materialna škoda ne bo velika. Na Zaovinah smo imeli požar, ki je grozil, da bo zajel velik predel gozda. Na srečo je obvestilo prišlo hitro, naši fantje so se nemudoma odpravili tja in preprečili smo katastrofalen požar," je dejal

Nikolić in dodal, da so čez vikend skupno aktivirali več kot 1100 gasilcev in več kot 500 vozil.
Ob tem je omenil situacijo v bližini mesta Kraljevo, kjer so gasilci ravno gasili požar, le 200 metrov stran pa je nek moški povzročil nov požar, zaradi česar je bil nato tudi priveden in zaslišan.

Nikolić je dodal še, da so beograjski gasilci v soboto iz zaklenjenega avtomobila, ki je stal na hudi vročini, rešili dojenčka.

Podtaknjeni požari v Franciji

Tožilstvo v Parizu je sporočilo, da sta bila dva gozdna požara, ki sta prejšnji teden izbruhnila v Bretanji na severozahodu Francije, nedvomno podtaknjena. Število namerno povzročenih požarov v Franciji v zadnjih tednih se je tako povzpelo na tri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oba požara v običajno vlažni in vetrovni severozahodni Bretanji sta izbruhnila med hudim vročinskim valom, ki je v zadnjih dveh tednih prizadel Evropo in sta nedvomno posledica dejanj posameznikov, je opozorila lokalna tožilka Carine Halley.

Požara v Bretanji sta sicer bila razmeroma majhna v primerjavi z dvema požaroma južneje, ki sta v regiji Gironde v okolici Bordeauxa uničila več kot 20.000 hektarjev gozda.

Tam se več kot 2000 gasilcev, ki jim pomagajo letala in helikopterji, od 12. julija še vedno bori s plameni. Iz domov in kampov je bilo evakuiranih okoli 36.000 ljudi, požar pa je uničil pet hiš, restavracija, nočni klub in pet kampov.

Največji požar v notranjosti države v okolici vasi Landiras so gasilci uspeli omejiti, so sporočile lokalne oblasti in pri tem dodale, da požar ni v celoti pogašen. Tudi za ta požar so oblasti prepričane, da je bil podtaknjen, prijeli so tudi 39-letnega osumljenca, ki pa so ga zaradi pomanjkanja dokazov že izpustili.

Medtem je okoli priljubljene sipine Dune du Pilat na atlantski obali požar uničil veliko gozdnih površin. Oblasti pa domnevajo, da se je požar vnel zaradi iskre, ki jo je sprožilo vozilo.
Apokaliptični posnetki požarov, ko so na številnih območjih izmerili rekordne temperature nad 40 stopinj Celzija, so v Franciji ponovno sprožili razpravo o podnebnih spremembah.