Sporazum začne začasno veljati s podpisom, dokončno pa, ko ga bosta potrdila parlamenta obeh držav. Foto: EPA
Sporazum začne začasno veljati s podpisom, dokončno pa, ko ga bosta potrdila parlamenta obeh držav. Foto: EPA

Sporazum sta v Beogradu podpisala hrvaški pravosodni minister Ivan Šimonović in njegova srbska kolegica Snežana Malović, ki je pojasnila, da bo vsaka oseba, ki bo v Srbiji ali na Hrvaškem storila kaznivo dejanje organiziranega kriminala ali korupcije, ne glede na državljanstvo izročena državi, v kateri je bilo kaznivo dejanje storjeno, oziroma tisti, ki ga išče.

"Omenjeni sporazum je odraz odločnega namena za skupen boj proti organiziranemu kriminalu in drugim zločinom v regiji. Sporazum je izjemno pomemben korak v krepitvi zaupanja med dvema državama," je dejal hrvaški pravosodni minister, ki napoveduje, da bo imel sporazum "zelo hitre in zelo konkretne posledice".

Za Šimonovića je sporazum pomemben za celotno regijo, v prihodnje pa pričakuje podobne dogovore tudi z drugimi državami v regiji.

Kot prvi hrvaški državljan bo Srbiji najverjetneje izročen nekdanji pripadnik "Zemunskega klana" Sretko Kalinić, na katerega je pred nekaj tedni v bližini Zagreba streljal njegov dolgoletni prijatelj Miloš Simović. Oba sta že bila obsojena na dolgoletne kazni zaradi vpletenosti v atentat na srbskega premierja Zorana Djindjića.