Gorato področje v Kurdistanu je priljubljeno med pohodniki. Foto: EPA
Gorato področje v Kurdistanu je priljubljeno med pohodniki. Foto: EPA

Dva moška in ženska so v Kurdistan pripotovali iz Turčije. Obiskali naj bi Ahmed Avo, priljubljeno turistično destinacijo v Kurdistanu. Domačini so jih opozorili, naj se ne povzpnejo na gorati predel, saj je v bližini iranska meja, ki je na tem območju pomanjkljivo označena.

"V petek so se povzpeli v gore. Nato so poklicali svojega prijatelja v hotelu in mu povedali, da so jih na meji aretirale iranske sile," je povedal predstavnik kurdskih oblasti.

Iranska televizija je poročala, da je v bližini iransko-iraške meje izginila trojica ameriškega vojaškega osebja. "Razlog za prisotnost ameriških vojakov ni znan. Zahodni mediji so v zadnjih dnevih izčrpno poročali, da so trojico ugrabili," je poročala iranska televizija, vendar pa so v Pentagonu zanikali vpletenost njihovega osebja v incident.

State Departmen še proučuje dejstva
Na poročanje iranske državne televizije Al Alam o aretaciji treh Američanov se je odzvalo ameriško zunanje ministrstvo. State Department "skuša z vsemi razpoložljivimi sredstvi ugotoviti dejstva v tem primeru," je sporočila njegova tiskovna predstavnica in dodala, da je "varnost ameriških državljanov prednostna naloga ameriške vlade. Vse primere pridržanja jemljemo zelo resno."

Iran in ZDA sta prekinili vse diplomatske odnose kmalu po islamski revoluciji v Iranu leta 1979. Odnosi med državama so v zadnjih letih napetih zaradi iranskega jedrskega programa, ki je po trditvah Teherana miroljuben, ZDA pa se bojijo, da želi islamska republika izdelati jedrsko orožje.

Marca 2007 so iranske sile zajele 15 Britancev v vodah, ki ločujejo Iran in Irak. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je pozneje osem mornarjev in sedem marincev izpustil kot "darilo", a grajal Veliko Britanijo, ker ni priznala, da so zašli v iranske vode.