Josipovićev obisk v BiH-u poteka v vzdušju prijateljstva in sodelovanja. Foto: EPA
Josipovićev obisk v BiH-u poteka v vzdušju prijateljstva in sodelovanja. Foto: EPA

"Globoko obžalujem, ker je takšna politika prinesla trpljenje ljudi in delitve, ki nas mučijo tudi danes," je Josipović dejal prvi dan dvodnevnega obiska v Bosni in Hercegovini v govoru pred obema domovoma parlamenta BiH-a in hkrati izrekel sožalje za žrtve vojne v BiH-u, ki je trajala od 1992 do 1995, in celotno regijo pozval k tesnemu sodelovanju. "Le s pravom in pravico lahko očistimo naše narode zla in medsebojnega obtoževanja za zločine in zagotovimo, da se zlo ne bo nikoli več ponovilo," je še dejal.

Hrvaški predsednik je potrdil, da bo v četrtek obiskal Ahmiće in Križančevo selo v osrednjem BiH-u in se poklonil bošnjaškim ter hrvaškim žrtvam vojne, poudaril pa je, da to ne pomeni zanemarjanja žrtev na srbski strani. "Za mene so žrtve žrtve, ne glede na nacionalno pripadnost, zločinci pa so zločinci, ne glede na nacionalno pripadnost," je zatrdil.

Premier BiH-a Nikola Špirić je kritiziral Josipovića, ker ne bo obiskal tudi kakšnega izmed krajev zločinov nad Srbi v BiH-u. Špirić je ocenil, da bo zaradi tega sicer "v osnovi dobra Josipovićeva ideja na koncu le delno dosegla cilj", poroča Jutarnji list.

Hrvaška in BiH imata skupne cilje
"Danes sem tu, da potrdim željo Hrvaške, da je trajen, stabilen in preverjen partner BiH-a, še posebej glede zunanjepolitičnih ciljev, ki so nam skupni," je Josipović povedal po srečanju s člani predsedstva BiH-a. Pojasnil je, da je cilj obeh držav vstop v EU in Nato. Stabilnost vsake posamezne države in regije kot celote je strateški interes, pri katerem moramo sodelovati, je dejal. "Ta generacija politikov nima pravice težav prepustiti naslednji," je še dodal.

Hrvaška ima poseben interes, da bi bil BiH stabilna država, ker v njej živi del hrvaškega naroda, je zatrdil. "To je narod, ki tu želi svojo domovino," je dejal in pristavil, da Hrvaška močno podpira Hrvate v BiH-u, da bi doprinesli k razvoju BiH-a.

Nekatera vprašanja že predolgo odprta
Predsednik predsedstva BiH-a Haris Silajdžić se je Josipoviću zahvalil za hrvaško podporo in poudaril, da je končno prišel čas za reševanje odprtih vprašanj v odnosih med obema državama. "Nekatera vprašanja so že predolgo odprta," je dejal in izpostavil nerešeno vprašanje meje, še posebej na morju, lastninsko-pravnih odnosov in status luke v Pločah.

Predsednik Josipović je izpostavil pomen skupnih strateških gospodarskih interesov. "Menim, da bomo kmalu odprli vprašanje skupnega strateškega nastopa na tretjih tržiščih," je dejal Josipović in omenil infrastrukturne ter energetske projekte.