Proti odločitvi predsednika Juščenka je na ulicah Kijeva protestiralo več tisoč Ukrajincev. Foto: EPA
Proti odločitvi predsednika Juščenka je na ulicah Kijeva protestiralo več tisoč Ukrajincev. Foto: EPA
viktor Juščenko
Ukrajinski predsednik je oster političen nasprotnik premierja Viktorja Janukoviča. Foto: EPA
Politična kriza v Ukrajini

Med pogajanji za rešitev politične krize, ki je nastala zaradi najnovejšega zaostrovanja med taborom predsednika Juščenka in premierja Viktorja Janukoviča, je na ulicah Kijeva protestiralo več tisoč ljudi.

Krizo sprožili prestopi poslancev
Juščenko je po televiziji Ukrajincem zatrdil, da je situacija v državi "pod nadzorom", vrhovno rado pa je razpustil zaradi dejanj, ki kršijo ustavo. Dvanajst poslancev, nekdanjih privržencev predsednika, je namreč prestopilo na stran Janukoviča, ki je imel tako v parlamentu 260 od 450 poslancev poslancev. Vladna večina je mamila tudi druge poslance in sporočila, da bo do maja združila 300 poslancev, s čimer bi lahko spreminjala ustavo.

Juščenko poslancem, ki so prestopili, očita kršitev novega zakona, skladno s katerim morajo poslanci ostati v stranki, v kateri so bili izvoljeni. Vladno koalicijo je obtožil, da destabilizira državo in si poskuša nezakonito prilastiti oblast.

Razdeljena Ukrajina
Nove parlamentarne volitve morajo biti izvedene v najmanj 60 dneh. Predsednik Juščenko je zato že razpisal 27. maj kot datum volitev.

V soboto se je v podporo predsedniku in predčasnim volitvam zbralo več tisoč ljudi, toliko pa jih je podporo izrazilo tudi Juščenku.

Opazovalci sicer dvomijo, da si Juščenko res želi predčasnih volitev, saj ima trenutno zelo nizko podporo med volivci, s težavami pa se ubadajo tudi njegovi nekdanji zavezniki iz oranžne revolucije, kot je Julija Timošenko.

Parlament z resolucijo zavrnil razpustitev
Medtem se je na izredni seji sešel parlament, ki je z glasovi vseh 255 prisotnih poslancev sprejel resolucijo, s katero je Juščenkov odlok o razpustitvi parlamenta razglasil za neveljaven. Zapletu bo gotovo sledil ustavni spor, saj je parlament resolucijo sprejel, ko je predsednik odlok o razpustitvi že podpisal.

Politična kriza v Ukrajini