Prebivalci Južne Osetije se bodo po vsej verjetnosti odločili za neodvisnost. Foto: EPA
Prebivalci Južne Osetije se bodo po vsej verjetnosti odločili za neodvisnost. Foto: EPA
Referendum v Južni Osetiji

Izidi volitev, na katerih so poleg odločitve o samostojnosti volivci izbirali tudi novega predsednika, bodo znani v ponedeljek. Po pričakovanjih naj bi se prebivalci izrekli za samostojnost državice, ki se je od Gruzije odcepila že leta 1992, od takrat pa si prizadeva za mednarodno priznanje.

Gruzija je sporočila, da referenduma ne bo priznala, malo verjetno pa je, da bi izide priznala katera svetovna država. Mednarodna skupnost se boji, da bi referendum o neodvisnosti lahko še zaostril že tako napete odnose med Gruzijo in Rusijo, zaveznico Južne Osetije.

Želje po združitvi z Rusijo
Referendum so v Južni Osetiji izvedli drugič. Prvič so leta 1989 glasovali za združitev z rusko republiko Severna Osetija, kar pa je gruzijski parlament preklical. Južno Osetijo s Severno družijo etnične vezi, zato zavrača ponudbe o avtonomiji znotraj Gruzije in vztraja pri zahtevi po neodvisnosti in svojih načrtih, da bi postala del Rusije.

Osetijci volili tudi predsednika
Za mesto prvega človeka države so se potegovali štirje kandidati, po javnomnenjskih raziskavah pa naj bi zmagal dosedanji predsednik Edvard Kokoiti.

Referendum v Južni Osetiji