Dekleta so bila v povprečju stara 15 let. Foto: Daily Mail
Dekleta so bila v povprečju stara 15 let. Foto: Daily Mail

Potem ko je novinar Jutarnjega lista Drago Hedl prejšnji teden razkril mrežo mladoletne prostitucije, v kateri naj bi kot stranke sodelovali tudi nekateri "ugledni" Osiječani, je hrvaška javnost na nogah.

Še posebej po tem, ko so se v hrvaških medijih pojavljale navedbe, da je eden izmed policistov opustil primer zaradi pritiska, ki ga je izvajal politik, ki naj bi bil "redna stranka" pri mladoletnicah.

"Naj policija imenuje te pošasti. In kako so lahko dekleta kriva? One nimajo niti mame, niti očeta, niti kogar koli, ki bi jih lahko zaščitil, te pošasti pa so zlorabile njihovo nemoč na najhujši mogoč način, s tepežem in drugim," se je razburil neki bralec.

Bodo krivci sploh imenovani?
Že takoj po objavi prvega članka o tej aferi pa so številni bralci izrazili dvom, da bodo krivci sploh pripeljani pred roko pravice. "Enostavno morajo pravosodni organi nemudoma opraviti preiskavo in odkriti, kdo je kaj počel. Tu ni kaj razglabljati. Kdor je kriv, mora odgovarjati ne glede na njegovo moč in položaj. Policija in drugi so dolžni opravljati svojo dolžnost, ker jih davkoplačevalci za to plačujemo. Na žalost pa je zelo verjeten epilog, da se bo primer potlačil, čez 10 dni pa o njem ne bo nihče več govoril."

Bralci se še sprašujejo, kaj se med preiskavo dogaja z dekleti, ali so zaščitene ali so še naprej v istem domu za vzgojo. Ob tem se porajajo tudi strahovi, da so podvržene najrazličnejšim pritiskom, grožnjam in izsiljevanju.

Hrvaška ni Amerika
Odgovorni so po skoraj soglasnem mnenju hrvaške javnosti tudi delavci doma: "Ogorčen sem nad celotno zgodbo in preprosto ne morem verjeti, da ravnateljica tega doma ni vedela ali sumila, da se njenim varovankam kaj takega dogaja. Kaj nam bodo domovi za mladoletnike, ko pa v njih ni nobenega nadzora in se nihče ne briga za te otroke?"

Ta komentar je bila tudi iztočnica za naslednjega, ki pošilja žrtvam naslednje sporočilo: "Dekle, če bi bila v Ameriki, bi že obogatela od tožbe na sodišču, tu na Hrvaškem pa bi še tebi sodili, češ da si posilila politika."

Še posebej je bes bralcev izzvalo dejstvo, da po veljavnih hrvaških zakonih nihče od tistih, ki so izkoristili usluge deklet iz osiješkega doma za vzgojo otrok, pravzaprav niti ne more biti kaznovan.

K. S.