Številni otroci v Keniji so sirote, ki živijo na ulici. Da bi lahko poskrbeli za svoje mlajše bratce in sestrice, so nekateri prisiljeni v prostitucijo. Foto: EPA
Številni otroci v Keniji so sirote, ki živijo na ulici. Da bi lahko poskrbeli za svoje mlajše bratce in sestrice, so nekateri prisiljeni v prostitucijo. Foto: EPA

''Mlajši kot je otrok, višja je cena. Moški so za spolni odnos z 12-letnim otrokom pripravljeni plačati tudi do 2.000 kenijskih šilingov (20 evrov),'' je zapisal Deutsche Welle. Napisano se zdi skorajda nemogoče. A večina otrok, ki so vrženi v prostitucijo, to počnejo zaradi golega preživetja. Sirote, ki s svojimi bratci in sestricami živijo na ulici ali pa se stiskajo v najetih sobicah, morajo nahraniti lačna usta.
Po podatkih organizacije Končajmo otroško prostitucijo v Keniji (ECP) je bilo leta 2009 v prostitucijo porinjenih najmanj 50.000 otrok. Med sprevrženci so večinoma kar domačini, v času visokega turizma v državi pa turisti iz Nemčije, Velike Britanije in ZDA.
Turisti v hotele ne smejo vstopiti z mladoletnim domačinom
Po podatkih Unicefa za leto 2006 naj bi bila kar tretjina otrok v ob obalnih krajih vpletenih v prostitucijo, ki se dogajala za zaprtimi vrati hotelov in nočnih klubov. Država je leta 2007 sprevržencem poskusila prekrižati pot tako, da so morali hoteli sprejeti kodeks upravljanja, ki turistom prepoveduje, da vstopijo v hotel ob spremstvu kenijskih mladoletnikov.
In čeprav naj bi se otroška prostitucija, v katero je vpeto tudi hotelsko osebje in vozniki taksijev, kljub vsemu le malo zmanjšala, se je njena pogostnost povišala za zidovi domov in po vaseh.
Zvodniki novačijo otroke z obljubami o delu v hotelu
Zavzeta aktivistka za preprečitev prostitucije med mladoletniki Grace Odembi, ki je bila v mladosti tudi sama žrtev spolne industrije, se ponoči odpravlja v nočne klube, kjer poskuša otroke prepričati, da lahko živijo drugačno življenje. A kot pravi, se v času turistične sezone mnogi preselijo ob obalo, saj jim zvodniki obljubljajo, da bodo dobili delo v hotelu.
Grace so iz krempljev prostitucije rešile nemške nune, ki so z organizacijo Solidarnost ženskam v težavah prišle v Kenijo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Grace je danes borka za človekove pravice in dela v sklopu nevladne organizacije. Njeno delo je nevarno, saj so ji s smrtjo grozili že številni lastniki hotelov in varnostniki.

Samo letos je iz prostitucije rešila dvajset otrok, a kot pravi, jih še vedno preveč ostaja na ulici. Tako lahko v večini primerov le nemočno opazuje številne dečke, ki s turisti izginjajo v temo, in deklice, ki od tujcev prejemajo pijačo, še piše Deutsche Welle.