Oglas je bil del serije kampanje proti okužbi z virusom HIV, ki jo kenijske oblasti vodijo že leta. Foto: Youtube
Oglas je bil del serije kampanje proti okužbi z virusom HIV, ki jo kenijske oblasti vodijo že leta. Foto: Youtube
V Afriki, kjer aids ostaja hud problem, kondomov ponekod še vedno ne uporabljajo. Foto: Reuters

V vladno sponzoriranem, minuto dolgem oglasu ženski v zunajzakonskem razmerju svetujejo rabo kondomov.

Peter Cherutich, predstavnik kenijskega državnega programa za boj proti okužbi z virusom HIV in aidsu, je za BBC povedal, da so oglas objavili, ker ima v Keniji okoli 30 odstotkov poročenih parov še druge spolne partnerje, pri tem pa jih večina ne uporablja kondomov.
V Keniji, državi z 41,6 milijona prebivalcev, jih kar 1,6 milijona živi okuženih z virusom HIV.

"Propagiranje razvrata"
Škof kenijske anglikanske cerkve Julius Kalu pravi, da oglas, ki so ga prikazovali v najbolj gledanih TV-terminih, spodbuja zunajzakonske zveze in spolne odnose med šolarji. "Obstajajo boljši načini za podajanje uporabnih informacij družbi. Ta prav gotovo ni uspel," je izjavil za kenijski časopis Daily Nation.
"Odkrito spodbuja razvrat, še posebej, ker ga predvajajo med poročili, ko se vsa družina zbere pred malimi zasloni."

Številni ogorčeni
Oglas je obsodilo tudi kenijsko muslimansko versko telo, Svet imamov in pridigarjev Kenije (CIPK)."Oglas ta narod prikazuje kot Sodomo in Gomoro, ne pa kot narod, ki ceni institucijo zakona in družine," je za časopis Business Daily dejal šejk Mohamed Kalifa iz CIPK-ja.

Verske voditelje pri njihovem ogorčenju nad oglasom podpirajo številni konservativni Kenijci, kar nekaj staršev pa se je pritožilo, da jih je bilo sram gledati oglas s svojimi otroki, zato so morali redno preklapljati kanale.

Cherutich pa pravi, da se kljub umiku oglasa nikakor ne misli opravičevati zaradi njegovega sporočila - da je nujno, da ljudje uporabljajo kondome za preprečevanje širjenja HIV-a in aidsa.