V drami s talci je umrlo 186 otrok, njihove matere pa obtožujejo oblasti, ker so po nepotrebnem uporabile silo. Foto: EPA
V drami s talci je umrlo 186 otrok, njihove matere pa obtožujejo oblasti, ker so po nepotrebnem uporabile silo. Foto: EPA
Uničena telovadnica šole v Beslanu
Več kot tisoč talcev so ugrabitelji zadrževali v šolski telovadnici, kjer so na strop namestili tudi razstrelivo. Foto: EPA
Mati iz Beslana na mestnem pokopališču
Matere otrok, ki so umrli med ugrabitvijo, so se združile v odbor in od ruskih oblasti zahtevajo priznanje odgovornosti za tragedijo. Foto: EPA

Natanko pred letom dni je skupina oboroženih ugrabiteljev vdrla v šolo v Beslanu v Severni Osetiji in tam tri dni zadrževala več kot tisoč otrok, staršev in učiteljev, ki so se zbrali na prvi šolski dan.

Pogajanja z ugrabitelji niso bila uspešna in drama s talci se je končala tragično, potem ko so posebne policijske enote vdrle v šolo, ugrabitelji pa so začeli streljati na talce, ki so bežali iz šole. Ruske enote so v šolo vdrle potem, ko je v telovadnici odjeknila eksplozija, ki naj bi jo sprožili ugrabitelji, preiskava o natančnih vzrokih za krvavi preobrat pa še vedno poteka.

Zvonovi v spomin
V Beslanu so ob istem času, kot so pred letom dni ugrabitelji vdrli v šolo, zazvonili zvonovi v spomin na žrtve, več sto ljudi pa je na prizorišču tragedije položilo cvetje. V mestu veljajo strogi varnostni ukrepi, območje okoli ruševin šole pa je policija zaprla. Na pokopališču bodo v soboto odkrili spomenik, pouk za otroke iz Beslana pa se bo začel v ponedeljek.

Matere na obisk k Putinu
Ruski predsednik Vladimir Putin bo v petek sprejel matere iz Beslana, ki ga obtožujejo, da je storil premalo za preprečitev tragedije. Po njihovem mnenju so bile posebne enote preslabo pripravljene za take izzive in njihovo prehitro posredovanje naj bi povzročilo še več smrtnih žrtev.

Obisk mater v Kremlju bo eno izmed redkih srečanj Putina z ljudmi, saj se ruski predsednik po navadi izogiba takih srečanj. Po tragediji v Beslanu je Putin mesto obiskal ponoči in tam ostal le nekaj ur, pogovarjal pa se je samo s tamkajšnjimi uradniki, medtem ko se s svojci žrtev ni srečal.

Rusi pomagali Basajevu?
Vodja čečenskih upornikov Šamil Basajev je v sredo odgovornost za tragedijo pripisal ruskim oblastem, saj naj bi te vedele za priprave na ugrabitev. S pomočjo ruskega tajnega agenta naj bi uporniki pripravljali ugrabitev v glavnem mestu Severne Osetije Vladikavkazu, ruske sile pa naj bi jih zajele na poti. Vendar je agent upornikom povedal za zasedo, ki jo pripravljajo Rusi, in ti so se odločili, da ugrabitev izpeljejo v Beslanu in tako presenetijo ruske varnostne sile.