Putin je obljubil, da bodo oblasti preiskavo pripeljale do konca. Foto: EPA
Putin je obljubil, da bodo oblasti preiskavo pripeljale do konca. Foto: EPA
Matere iz Beslana
Matere iz Beslana še vedno ne morejo razumeti, kako se je lahko v njihovem mestu zgodila taka tragedija. Foto: EPA

Predsednik se je strinjal z odborom mater, da morajo oblasti storiti vse, kar je v njihovih močeh in kar se od njih pričakuje.

"Strinjam se s tistimi, ki menijo, da ni nobenega opravičila za uradnike, ki niso opravili svojega dela," je dejal.

Vse okoliščine dogodka se morajo zato razjasniti, je dodal v odgovor na obtožbe mater, da so oblasti naredile premalo za mirno rešitev drame s talci pred enim letom. Putin, ki je uvodoma dogodke v Beslanu primerjal z napadi 11. septembra, je obljubil, da se bo preiskava dogodka nadaljevala, ugotovitve pa bodo objavljene.

Obisk mater je bil ena redkih priložnosti, da se je Putin srečal z navadnimi državljani, saj se po navadi izogiba takim stikom, Kremelj pa je na srečanju prepovedal vse televizijske kamere.

Odbor mater iz Beslana, ki ima 200 članov, Putina obtožuje, da si oblasti niso prizadevale dovolj , da bi se drama s talci, v kateri je umrlo 331 ljudi, med njimi polovica otrok, končala mirno. Matere oblastem še očitajo, da se niso nič naučile iz prejšnjih dramatičnih ugrabitev, ki so jih izvedli čečenski uporniki.

Gladovna stavka mater
V telovadnico uničene šole v Beslanu se je zateklo okoli 30 mater, ki so tam začele tridnevno gladovno stavko, s katero želijo spomniti na lakoto, ki je vladala med talci, ko so jih v šoli zadrževali ugrabitelji.

Polovica Rusov deli prepričanje mater iz Beslana, vendar pa ima Putin med prebivalci še vedno veliko podporo.