McCain in Obama sta se na kratko srečala na odru, si segla v roke in se potrepljala po hrbtu. Foto: Reuters
McCain in Obama sta se na kratko srečala na odru, si segla v roke in se potrepljala po hrbtu. Foto: Reuters
Obama upa, da bo postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Foto: Reuters
Podpornik Obame
Obama si je nabral malo množico gorečih privržencev. Foto: Reuters
John McCain
McCain ima še vedno nekaj težav pri motiviranju republikanske baze. Foto: Reuters

Demokrat Barack Obama in njegov republikanski tekmec za Belo hišo sta se udeležila odmevnega foruma o veri in sočutju, na katerem sta poskušala prepričati verne volivce.

Rick Warren, kandidata pa sta si za kratek čas prvič od osvojitve nominacij delila oder.

Odkrito o moralnih hibah
Verni volivci bodo na novembrskih volitvah ključni volilni blok in vsak izmed kandidatov se je na vso moč trudil pihati na dušo prav njim. A brez izpovedovanja in priznavanja grehov ni šlo. "Imel sem težko mladost," je povedal Obama, ko ga je Warren vprašal po njegovem največjem moralnem minusu. "Bili so časi, ko sem eksperimentiral z mamili."

Temnopolti senator je o svojem kokainskem in marihuanskem obdobju sicer odkrito spregovoril že v avtobiografski knjigi Dreams of My Father. In največja moralna sramota ameriškega naroda? Po Obamovem mnenju je to ravnanje ZDA z reveži.

Na enaki vprašanji je McCain odgovoril, da je "zelo nepopolna oseba", in izpostavil propad svojega prvega zakona kot svojo največjo moralno hibo. In glede Amerike? "Morda se nismo posvetili načelom, večjim od našega lastnega koristoljubja, čeprav smo bili najboljši pri tem."

Obama za, McCain proti splavu
Oba kandidata imata sicer kar nekaj težav pri osvajanju verske volilne baze. Ameriški evangeličani sestavljajo eno četrtino prebivalstva in predstavljajo pomembno konservativno bazo za republikansko stranko, še posebno s svojim ostrim nasprotovanjem splavu in pravicam istospolno usmerjenih ter s promocijo "tradicionalnih" družinskih vrednot.

In kako se pri teh perečih temah obneseta kandidata? 47-letni Obama verjame v pravico ženske do odločitve, medtem ko McCain - nepresenetljivo - splavu nasprotuje. Kljub vsemu pa 71-letnik še vedno ni prepričal večine evangeličanske skupnosti. Pri njem jih moti njegova podpora raziskavam izvornih celic in njegovo (do še nedavnega) odkrito kritiziranje voditeljev konservativnih republikancev.

Arizonski senator je odrasel kot episkopalec, a danes hodi v evangeličansko južnjaško baptistično cerkev, medtem ko Obama pripada protestantski United Church of Christ, a je moral v času kampanje že večkrat zanikati natolcevanja, da je musliman.

Lov na evangeličane
Glede istospolnih porok sta bila moža bolj usklajena: po njunem mnenju je poroka zveza med moškim in žensko, a noben izmed njiju ne nasprotuje na neki način uradno potrjeni istospolni zvezi.

Obama je dejal, da privošči to pravico drugim, "čeprav sam nima takega pogleda", medtem ko bi McCain pustil zveznim državam, da se same odločijo za istospolne poroke, in ne bi uveljavljal nekega zveznega zakona.

Evangeličanski volivci so na zadnjih volitvah Georgea Busha podprli 80-odstotno, medtem ko v letošnji tekmi za zdaj 67 odstotkov podpira McCaina, 24 odstotkov pa Obamo.

K. S.