Dalajlama je pohvalil pogum in odločenost Walese. Foto: EPA
Dalajlama je pohvalil pogum in odločenost Walese. Foto: EPA
Podelitev nagrade
Nagrado Lecha Walese je prevzel eden od Abdulahovih sinov. Savdski kralj se je Poljakom prikupil, ko je leta 2005 plačal drago in zapleteno operacijo na ugledni kliniki v Riadu, kjer so ločili poljski siamski dvojčici. Foto: EPA
Lech Walesa
V središču pozornosti je bil seveda Walesa. Foto: EPA
Kralj Abdulah
Savdski kralj je za nagrado prejel 100.000 evrov. Foto: EPA

Konferenca pod naslovom "Solidarnost za prihodnost" je potekala v severnem poljskem mestu Gdansk, kjer se je začela pot Lecha Walese, ki letos zaznamuje 25 let od prejema Nobelove nagrade za mir. To si je prislužil z neomajanim vodenjem opozicijskega sindikalnega gibanja Solidarnost, s katerim se je v vzhodni Evropi začel niz sprememb, ki so pripeljale do padca komunizma.

Walesa je ugledne goste spomnil, da v 80. letih prejšnjega stoletja poljski opoziciji noben tuj politik ni pripisoval možnosti za zmago. "V tem položaju je večina mislila, da ni mogoče premagati komunizma. Toda nekateri smo mislili drugače," je dejal. "Razumsko gledano niso imeli nikakršnih možnosti, toda verjeli smo v višje vrednote in imeli smo vero."

Prek preteklosti do današnjega miru
Tibetanski duhovni voditelj dalajlama je poudaril, da so Poljaki v zgodovini prestali veliko težavnih obdobij in gostiteljem izrazil občudovanje, ker niso nikoli izgubili upanja. Sam je prepričan, da se mora to stoletje končati kot stoletje dialoga, mir pa je mogoče doseči prav zaradi izkušenj iz preteklosti.

Zmanjšajte denar za orožje
Pot do miru pa iranska odvetnica in borka za človekove pravice Širin Ebadi, ki je Nobelovo nagrado prejela pred petimi leti, vidi v demokraciji, ki je utemeljena na človekovih pravicah.

"Čeprav demokracija temelji na vladavini večine, pa ta večina nima pravice, da omejuje svobodo govora, kar se je dogajalo v komunističnih državah," je menila Ebadijeva in ob tem izpostavila, da večina prav tako nima pravice, da omejuje pravice posameznikom pod pretvezo boja proti terorizmu, kot se je to začelo dogajati po terorističnih napadih na ZDA.

Voditelje po svetu je Ebadijeva pozvala, naj za desetino zmanjšajo sredstva za oboroževanje. "Videli boste, kaj se bo zgodilo," je bila malce provokativna.

Globalizacija pomaga pri premagovanju konfliktov
Nekdanji predsednik Južnoafriške republike Frederik de Klerk, ki je za končanje apartheida leta 1993 prejel Nobelovo nagrado skupaj z Nelsonom Mandelo, se je vprašal, kaj je potrebno, da bi zmanjšali meddržavne konflikte. "Več demokratičnih držav kot bomo imeli, več bo miru," je bil jasen njegov odgovor. Po njegovem mnenju pozitivno vlogo pri premagovanju konfliktov med državami igra tudi globalizacija.

Udeležence konference je prek videopovezave nagovoril tudi nekdanji generalni sekretar sovjetske komunistične partije Mihail Gorbačov, ki je Poljski pripisal zelo pomembno vlogo pri spremembah konec 80. let. Dejal je, da je prijatelj Walese, a ob tem dodal, da bo vedno tudi branil zadnjega poljskega komunističnega voditelja Wojciecha Jaruzelskega, ki je dal zapreti vodjo Solidarnosti.

Abdulah prejel nagrado Lecha Walese
Na srečanju so prvič podelili nagrado Lecha Walese, ki jo je prejel savdski kralj Abdulah, kot so zapisali v utemeljitvi, za njegovo zavzemanje za medkulturni in medverski dialog ter karitativno dejavnost. Čeprav kralju ni za očitati prizadevanj za dialog z drugimi kulturami in verami, pa bi bili lahko veliko bolj kritični do človekovih pravic v njegovi kraljevini, kjer se morajo homoseksualci bati za svoje življenje, ženske pa obravnavajo kot manjvredna bitja.

Abdulah je po prevzemu kraljevega žezla pred tremi leti napovedal reforme, a se zadeve premikajo s polžjo hitrostjo in organizacije za človekove pravice po svetu bodo verjetno še dolgo opozarjale na nevzdržne razmere nekaterih slojev savdskega prebivalstva.

G. V.