Nemčija v prvi letošnjega leta predseduje Evropski uniji in skupini razvitih držav G8. Foto: EPA
Nemčija v prvi letošnjega leta predseduje Evropski uniji in skupini razvitih držav G8. Foto: EPA
Svetovni gospodarski forum v Davosu
Srečanj Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu se vsako leto poleg svetovnih gospodarstvenikov in politikov udeležijo tudi zvezdniki, ki opozarjajo na svetovna vprašanja. Foto: EPA

Vodilne gospodarstvenike, politike in predstavnike nevladnih organizacij je na uvodni slovesnosti nagovorila nemška kanclerka Angela Merkel. Mednarodno skupnost je pozvala k tesnem sodelovanju, da bi se lahko soočili z novimi izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe in oskrba z energijo. "To, kar nudi globalizacija, svetu danes prinaša veliko več možnosti kot tveganj. Ponuja velike možnosti za več miru, svobode in blaginje," meni nemška kanclerka.

Udeležbo na forumu je poleg predsedujoče Evropskemu svetu in skupini G-8 napovedalo še 23 voditeljev držav, med njimi tudi britanski premier Tony Blair.

Gospodarstvo, krize in podnebje
Srečanje pod geslom Spreminjajoče se ravnovesje moči je razdeljeno na štiri tematske sklope. V okviru prvega bodo govorili o svetovnem gospodarstvu, zmanjšanju zaupanja v dolar in povečanju vrednosti evra. Na področju geopolitike bo beseda tekla o krizi na Bližnjem vzhodu in iranskem vprašanju. Razpravljali bodo tudi o spremembah na poslovnem področju in področju znanosti in tehnologije, kjer je še posebej zanimiv vpliv virtualnega sveta na identiteto in družbene skupnosti.

Posebno pozornost bodo namenili varnostnim in gospodarskim vidikom podnebnih sprememb in ukrepom za prihodnost. Pobudnik foruma Dominic Waughray je povedal, da "članstvo WEF zahteva, naj podnebne spremembe in vprašanja s področja okolijske varnosti uvrstimo v samo središče letošnjega programa".