V Srbiji bodo po izročitvi obnovili sodni proces proti Kaliniću. Foto: Press
V Srbiji bodo po izročitvi obnovili sodni proces proti Kaliniću. Foto: Press

To bo prvi primer izročitve hrvaškega državljana drugi državi, saj ima Kalinić tako srbsko kot hrvaško državljanstvo. Sam se v roku treh dneh sicer še lahko pritoži, o njegovi pritožbi pa bo odločalo vrhovno sodišče.

Kalinić se je pred dvema mesecema sam predal policiji, potem ko je bil pri zagrebškem jezeru Rakitju ranjen v strelskem obračunu z nekdanjim mafijskim kolegom Milošem Simovićem, ki so ga pri poskusu prebega na hrvaško-srbski meji prijeli srbski policisti.

Moril v službi zemunskega klana
Leta 2007 je srbsko sodišče Kalinića v odsotnosti obsodilo na 30 leta zapora zaradi sodelovanja pri atentatu na Djindjića, še 40 let zapora pa si je prislužil za druge umore v času, ko je bil član zloglasnega zemunskega mafijskega klana.

Za izročitev, ki jo je odobrilo zagrebško sodišče, so se odločili po tem, ko sta Hrvaška in Srbija 29. junija podpisali sporazum o izročanju osumljencev in obsojencev, ki predvideva predajo državljanov, ki so obtoženi ali obsojeni kaznivih dejanj organiziranega kriminala in korupcije.

Odločitev o izročitvi so že pozdravili v Srbiji, po besedah srbske ministrice za pravosodje Snežane Malović pa je to še ena potrditev dobrega sodelovanja med državama, predvsem na področju boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji.